DILBEEK - Gemeentebestuur neemt afscheid van ontvanger Roland Cools

C21

DILBEEK - Gemeentebestuur neemt afscheid van ontvanger Roland Cools

Roland_cools_dilbeek_foto_steven_walravens_editiepajot__2_
 
Roland_cools_dilbeek_foto_steven_walravens_editiepajot
Roland_cools_dilbeek_foto_steven_walravens_editiepajot__1_
 

Het gemeentebestuur en gemeentediensten vierden gemeenteontvanger Roland Cools die op 1 juni met pensioen ging. 39 jaar was hij in dienst van de gemeente als ontvanger en financieel beheerder. De carrière en vooral de menselijke aanpak van Roland Cools, afkomstig van Strijtem, werden uitvoerig door burgemeester Stefaan Platteau en gemeentesecretaris Hubert Van den Nest belicht. Roland Cools beantwoordde zoveel lofbetuigingen in de hem gekende stijl: kort, bondig, efficiënt en zichzelf relativerend. In de marge van deze viering werd enkele malen gerefereerd aan wijlen gemeentesecretaris Yvan Berghmans.

Burgemeester Stefaan Platteau beet de spits af. Hij haalde bij het begin van zijn toespraak zijn portefeuille boven en zei dat hij aan weinigen, maar zeker aan Roland Cools zijn portefeuille zou durven toevertrouwen. Met deze symbolische inleiding wou de burgemeester de integriteit van Roland Cools onderstrepen.
 
Roland Cools begon in 1969 bij de gemeente. Secretaris Hubert Van den Nest rekende uit dat Roland Cools 2.028 weken in dienst van de gemeente heeft gestaan. In 1983 legde hij met bevende stem – zo herinnerde burgemeester Platteau zich nog – de eed af gemeentelijk ontvanger in de handen van toenmalig burgemeester Jef Valkeniers. De ontvangerij en rekendienst waren toen nog gescheiden. Dilbeek was een van de eerste gemeenten die onder impuls van Roland Cools de ontvangerij en rekendienst samenvoegden. En met succes.
 
Burgemeester Platteau herinnerde aan de recente invoering van de gemeentelijke patrimoniumboekhouding die Roland Cools stuurde en begeleidde met veel verve. Burgemeester Platteau: ,,Roland Cools heeft in Dilbeek vele veranderingen op de juiste rails gezet. Hij bracht altijd respect op voor de politici, maar bleef steeds correct en integer. Hij waakte over de Dilbeekse centen. Zo herinner ik mij nog dat er op een dag na het schepencollege geen broodjesmaaltijd was zoals gewoonlijk wegens geen centen’’
 
Gemeentesecretaris Hubert Van den Nest ging dieper in op de rol van Roland Cools in de administratie en als collega. De gemeentesecretaris zocht lang naar het correcte adjectief om Roland Cools te omschrijven en kwam tenslotte uit bij het woord gezagsvol, zonder de koele bijklank van ,,afstandelijk’’. Hubert Van den Nest: ,,Roland Cools was een goede chef met autoriteit, die daadwerkelijk de bakens uitzette maar die ook begripvol was voor de medewerkers zonder ze te pamperen’’.
 
Met de mening van Roland Cools werd in een brede regio rond Dilbeek rekening gehouden. Dat bewees de aanwezigheid van vele collega’s uit naburige gemeenten en steden op de viering. Gemeentesecretaris Hubert Van den Nest refereerde in zijn toespraak ook aan wijlen gemeentesecretaris Yvan Berghmans. ,, We zijn ook allebei in onze eerste jaren een beetje gevormd in de geest van de school van wijlen Piet Van der Voorde en wijlen Yvan Berghmans, die ons toch een aantal principes hebben bijgebracht van het ambtenaarschap, de eerste begrippen van management, de noodzaak om steeds naar de bron, naar de teksten te gaan, enz. De tijden zijn natuurlijk erg veranderd.
En ten slotte Roland, hoe bedreven waren we samen niet in het opstellen van de geschikte ploeg van Anderlecht . Zonder onze aanwijzingen – en alleen om die reden- zullen ze nooit meer de Champions League kunnen winnen…...’’
 
Roland Cools zelf sloot het officiële gedeelte van de viering af. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat deze job geschikt was voor mij. Niet alleen kon ik er een comfortabel maar ook een rijk professioneel leven mee leiden. Ik ben opgeleid in de geest van wijlen Yvan Berghmans. Ik denk dat ik zijn erfenis eer heb aangedaan. En nu is mijn lied uitzongen’’, besloot hij bondig. Roland Cools kreeg van de gemeente een kist wijn, zijn echtgenote een ruiker bloemen. Roland Cools wordt opgevolgd door Vanessa Rouquart, die op de jongste gemeenteraad haar eed aflegde.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 10 sep 2022
Marc Sluys | 07 sep 2022
Marc Sluys | 30 aug 2022

archief