DILBEEK - Westrand pakt uit met bonte collectie

C21

DILBEEK - Westrand pakt uit met bonte collectie

Westrand_dilbeek_foto_steven_walravens_editiepajot
 

Wie zijn programmakeuze nog niet maakte, moet zich reppen. Op 18 juni startte de abonnementenverkoop, op 27 juni de losse ticketverkoop. En daarmee is meteen de toon gezet van het 35ste theaterseizoen, ditmaal onder de noemer Cultuurshopping.

Er zijn tickets te verkrijgen voor niet minder dan 150 avondproducties, familie- en schoolvoorstellingen.
Naast een gevarieerd podiumaanbod biedt Westrand, als Cultuurcentrum met regionale uitstraling, 70 vormingsactiviteiten, talrijke evenementen voor senioren, kunst- en educatieve tentoonstellingen, projecten, omkaderingen, happenings …
De ambitie is, jaarlijks meer dan 9.000 activiteiten organiseren voor 300.000 bezoekers. Een culturele volksverhuis, richting Westrand.
 
Op vrijdag 26 september vindt de officiële seizoensopening plaats met het concert Ouwe Makkers van de singer-songwriter Jef Vanuytsel. De zanger van tijdloze parels als De Zotte Morgen, Hop Marlene, Ik weet wel mijn lief …
Maar vooraf geven we al een goeie teaser weg met De Gomaar-Trilogie van Ultima Thule op zaterdag 13 september. Drie etappes, afgewisseld met spel, eten en drank, live-muziek …
 
De collectie muziek omvat pure haute-couture en prêt à porter: Wim Opbrouck, Els Dottermans, Rocco Granata, een hommage aan Dirk Van Esbroeck, Lady Linn and her Magnificent Seven, Lenny & De Wespen, Kadril, Jan De Wilde, Scala, Antje De Boeck, Jef Neve , De Nieuwe Snaar, Gorki, Danú, Bart Peeters, Ishtar, Roos Van Acker …
 
Reeds enkele jaren komt het theater- en dansprogramma van Westrand en CC Strombeek tot stand in steeds nauwer overleg. Dit heeft te maken met de verwante programmering, die het gevolg is van de gelijkaardige infrastructuur, de gelijkaardige spreidingsopdracht en van de nauw verwante visies op deze spreidingsopdracht.
 
Onze etalage showt een kritische selectie van wat op vlak van theater en dans op een hedendaags podium in Vlaanderen en Nederland te rapen valt. Belangrijke Vlaamse gezelschappen zijn op die manier met hun volledig of bijna volledig repertoire aanwezig in de Rand. Daarnaast profileren CC Strombeek en CC Westrand zich met deze actie ook als Randstad. Per definitie geen stad, wel met bepaalde stedelijke functies, waaronder de culturele uitstraling. Daaromengageerden beide centra zich ook in Kwartslag, een communicatief samenwerkingsverband tussen de grotere cultuurcentra uit de Rand en de Brusselse huizen Kaaitheater, Beursschouwburg, KVS en De Markten. Het is de bedoeling om de cultuur- en theaterliefhebbers uit Brussel en de Rand duidelijk te maken dat in hun naaste omgeving een nog rijker en gediversifieerder Nederlandstalig theateraanbod te beleven valt dat een geheel vormt.
 
Voor het eerst in jaren brengen we nog eens figurentheater voor volwassenen: de Gomaartrilogie van Ultima Thule. Wim De Wulf, artistiek leider van het gezelschap (maar tevens muzikant en regisseur voor Kommil Foo) maakte een waar huzarenstuk (Knack). De gevoelige schriftuur en beeldtaal van auteur/regisseur Wim De Wulf, de vloeiende vertelvorm die poppen en acteurs samenbrengt en het prachtige lichtontwerp maken van deze ‘threatrale bildungsroman’ (De Morgen) een theaterbelevenis die in de kleren blijft hangen. Theater zoals het altijd zou moeten zijn!
In Naar Medeia zet Inne Goris (Dilbeekse roots) 16 jongeren van verschillende leeftijden op scène. We doen ook weer mee met de tournee van Theater aan Zee waardoor het beste jong talent uit dit zomers festival op onze planken staat.
Literatuur komt aan het woord met de cursiefjes van Hugo Camps en Bernard Dewulf en met de jubileumuitgave van Saint Amour, de Literaire Liefde. Met de voorstelling www.win-een-auto.be van Bad van Marie zoekt het theater andere oorden op.
 
Ook enkele Jong Volkvoorstellingen spelen op locatie: Meneer Porselein (geselecteerd voor het Theaterfestival in Amsterdam) en The Flying Karamazov Brothers staan in een tent. Westrand biedt de gezinnen niet enkel losse voorstellingen aan, ook drie mini-festivalletjes staan op het programma: naast het gekende Muziekfestival Pepernoot, organiseren we ook 2 Gonzende zondagen, waarop gezinnen samen verschillende, voorstellingen, animaties, workshops kunnen beleven. De eerste gonzende zondag (26/10) presenteren wemet Peer van Laika, Van 3 oude mannerjes van Luxemburg en De laatste Reis van Viktor, drie fantastische voorstellingen in het thema oud en jong. De tweede gonzende zondag is in het thema circus.
 
Deze Gonzende zondagen kunnen gerealiseerd worden dank zij het convenant dat we afsloten met de Vlaams Gemeenschap.
Deze convenant geeft ons eveneens de kans om met onze culturele waar de boer op te gaan. In het project Stoep en Drempel wordt een straat, met zijn huizen, voortuintjes, stoepen, pleintjes … ons podium
 
 
In narrenpak onder de vlag humor presenteren we: Kommil Foo, David & Danny Ronaldo, An Nelissen, De Schedelgeboorten, Caveman, Gino Sancti, Wim Helsen …
 
Met dans bieden we een staalkaart aan van hedendaagse dans. Speciale aandacht voor ’20 jaar Ultima Vez’ waarbij Wim Vandekeybus terugblikt op de energie en emoties aan de basis van zijn creaties. Met 2 Ulti’mates producties nodigen we 2 gezelschappen uit die hun banden hebben met Ultima Vez, het gezelschap van Wim Van dekeybus.
 
 
Wie prijsbewust wil consumeren geniet met een abonnement à la carte vanaf 6 voorstellingen 20% korting; vanaf 10 voorstellingen 30%.
Daarnaast wordt een klassiek muziekabonnement aangeboden, een Randstadabonnement voor theater en dans en een Kwartslagpas.
Daarnaast werd voor jongeren (-26 j.) een extra inspanning gedaan. 8 euro voor elk theaterstuk, elke dansvoorstelling in Westrand. Nooit gezien! Jongerensolden het hele jaar door. Ook voor muziek, humor en klassieke muziek gelden voor jongeren (-26 j.) de laagste prijzen. Westrand = jongerenvriendelijk.
 
Naast het podiumgebeuren biedt Westrand een gevarieerd en ruim aanbod activiteiten.
 
De populaire seniorenprogrammering blijft een succes met shows, film, toneel, operette, de traditionele Sinterklaasfeesten, de Meireizen en Lentereis.
Deze door het Centrum georganiseerde reizen brengen telkens 1.000 Dilbeekse senioren op de been. Hoogtepunten zijn: het Sinterklaasfeestr, de monoloog met Alice Toen, Charlotte en een nostalgisch radioprogramma uit de jaren ’30,’40,’50 met de Bakelietjes.
 
Daarnaast barst de lezingenreeks Academie La Motte uit haar voegen met een rijk en breed gamma van actuele thema’s uit de politiek, economie, sociologie enz. De sprekers brengen hun kritische en persoonlijke visie op wat leeft in de hedendaagse samenleving: Catherine Vuylsteke: Volksrepubliek van verlangen, Hilde Van den Bulck: Is de toekomst van de media downloadbaar, Bart Van Loo: Week van de smaak, Dirk De Ridder: Hersenstimulatie en de chipgestuurde mens, Mia Doornaert: Zin en onzin van een multiculturele samenleving, Roger Burggraeve: Waarden en normen op drift?, Tom Sauer: Het gevaar van nucleaire proliferatie en nucleair terrorisme, Christophe Deborsu: Les Wallons-nous, Eric De Maerteleire: De relatie voeding en kanker, Herman Parret: Hedendaagse kunst. Alsook twee daguitstappen naar Maastricht en Mechelen.
 
Voor wie op zoek is naar ontdekking, experiment, ontlading en herkenning biedt het educatief vormingsaanbod een gamma van mogelijkheden. Met een kwalitatief sterk aanbod van 70 vormingsactiviteiten is Westrand ook in die segment koploper.
 
Reken daarbij ongeveer 35 dinsdagavondfilmen en de reeksen De Wereld Rond en Filmstones, speciale films voor de jeugd. Tevens staan verschillende projecten op stapel: Vijverfestival, cATSJOE, Pepernootfestival, Sinterklaasfeest kinderen, Kotteekoer, enz.
 
De laatste jaren wordt ook intensief samengewerkt met andere cultuurhuizen en wordt bovengemeentelijk elkaar de hand gereikt.
 
RANDSTAD CULTUURCOMPLOT
 
Het theater- en dansprogramma van het Cultuurcentrum Dilbeek en het Cultuurcentrum Strombeek kwam, in het kader van Randstad Cultuurcomplot, andermaal tot stand in nauw overleg. Deze samenwerking stoelt op raakvlakken: verwantschap op vlak van programmering, infrastructuur, spreidingsopdracht in de regio, specifieke situatie leidden tot een overweldigend aanbod Nederlandstalig theater en hedendaagse dans, gespreid over beide locaties: 57 producties.
Het succes van het gezamenlijk theater- en dansabonnement bewijst dat deze aanpak meteen raak was. Een voltreffer van formaat, waarmee tevens duidelijk wrodt dat de fysieke en mentale mobiliteit van het publiek groot is.
 
KWARTSLAG 2008-2009 : OP BEZOEK BIJ DE BUREN
 
Op stap in Brussel en de Rand
In Brussel en de Rand is er een geweldig aanbod van theater. De beste groepen en artiesten uit Vlaanderen en Nederland presenteren er hun werk. Met de kwartslagpas 08-09 kiest u uit die vele tientallen producties vier voorstellingen van Nederlandstalig theater, in telkens een ander huis. Vanaf dit seizoen kan je ook in een aantal nieuwe theaterhuizen terecht. Voor Brussel naast het Kaaitheater en KVS, de Markten en de Beursschouwburg en in de Rand naast CC Westrand en CC Strombeek, CC De Meent in Alsemberg en CC Den Blank in Overijse. Zo komt u nog eens bij de buren! En dat alles voor een vriendenprijs: 4 voorstellingen, 28 euro.
Info: www.kwartslag.be
Kwartslag is een initiatief van de KVS, het Kaaitheater en de cultuurcentra Westrand en Strombeek.
 
 
WESTRAND KINDERKUNSTENCENTRUM
 
Waar kan je alle kinderkunsten beleven? Toneel of musical om te kijken, zelf te spelen, of om een internetkrant te maken… in Westrand. Schilderijen, tekeningen, foto’s bekijken of zelf maken… je kan het in Westrand. Dansen, muziek maken, circus… you name it, we got it!
 
Als we iets doen, doen we het goed. Je vindt in ons podiumaanbod een dertigtal voorstellingen ( en daarmee zijn we de grootste aanbieders in een ruime regio) voor alle kinderleeftijden van 18 maanden tot 12 jaar, in alle genres: theater, dans,muziek, musical, poppenspel, uit Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. In de schouwburg, de feestzaal, in een tent, op locatie, een klaslokaal… Om te lachten, te ontroeren, te ontspannen, te filosoferen, te genieten…
 
PODIUMKICKS.BE
 
Een internetforum voor de culturele mening van kinderen en jongeren.
 
CATSJOE
 
Bedoeling is jongeren te betrekken bij de programmering en een artistiek forum aan te bieden.
 
TRIANGEL KLASSIEK
 
Zoals in het verleden wordt er voor de klassieke concerten samengewerkt met de Cultuurcentra van Asse en Ternat.
 
Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, het oudste kamerorkest van België opent de concertreeks. I Solisti del Vento en Theater Taptoe brengen een stormachtige bewerking van Wagner’s ‘De Vliegende Hollander’.
Capella Sint-Petersburg brent een beklijvend kerstconcert in de Russisch Orthodoxe koortraditie.
Liebrecht Vanbeckevoort onze jongste Koningin Elisabethwedstrijdlaureaat en eminence grise François Glorieux brengen beiden een virtuoos pianorecital.
In de preludiumconcerten staat Encantar, laureaat Gouden Vleugels met o.a. Ishtarzangeres Soetkin Baptist naast regionaal talent Duo Sluys en Trio 18.
 
 
Dit aanbod jaar in jaar uit kunnen blijven aanbieden, vergt de nodige inspanningen.
Ook op financieel vlak. Temeer daar de vaste kosten en lasten toenemen: hogere productiekosten, auteursrechten, BTW, bedrijfsvoorheffing op buitenlandse artiesten, billijke vergoeding …
Daartegenover staan eigen inkomsten en financiële ondersteuning door de gemeente, de grootste sponsor (meer dan 1,5 miljoen euro), de Vlaamse Gemeenschap (ca. 335.000 euro), de Provincie Vlaams Brabant (ca. 30.000 euro) en cultuursponsors.
De grootste uitgaven zijn de personeelskosten wat op een begroting neerkomt op ongeveer 58% van de totale uitgaven.
 
Wie meer wil vernemen over het programma kan de Westrandkrant met het seizoensoverzicht vragen of één van de seizoensbrochures: Podiumgids, Jong Volk, Vorming & Academie La Motte en Senioren. Onze seizoensbrochure (2de editie) wordt nog ruimer verspreid dan de vorige seizoenen.
Naast Dilbeek wordt het op 105.000 exemplaren bus aan bus bedeeld in Asse, Merchtem, Affligem, Liedekerke, Ternat, Roosdaal, Lennik, Sint-Pieters-Leeuw, Gooik, Beersel, Wemmel, Halle, Herne, Galmaarden en Pepingen. We blijven met het uitgebreide aanbod ongetwijfeld het grootste cultuurcentrum binnen de Vlaamse Rand en de Regio Pajottenland-Zennevallei.
Daarin vindt ieder vast zijn gading.
 
 
(De vormgeving en de creatie van deze promotiecampagne is het puike werk van Bieke Olemans, onze jongste medewerkster vormgeving en creatie.)
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief