DILBEEK - Historisch moment voor Trammuseum Schepdaal

DILBEEK - Historisch moment voor Trammuseum Schepdaal

Editiepajot__trammuseum_schepdaal
 

Vlaamse Erfgoedverenigingen die al tientallen jaren gepassioneerd zorg dragen voor historische Trams en Bussen bundelen de krachten in een koepelorganisatie. Zo willen ze op een effectieve manier de waardevolle collectie historische trams en bussen en de twee Tram- en Busmusea in Vlaanderen beheren. Samen stichten ze de nieuwe koepelorganisatie: “MobiliteitsErfgoed Tram en Autobus vzw”, kort META. Dit stichtingsmoment werd georganiseerd  in het Trammuseum van Schepdaal in aanwezigheid van afgevaardigden van Buurtspoorwegmuseum vzw, De Lijn, Erfgoed Vlaanderen vzw en het Dilbeeks gemeentebestuur.

Armgard Detemmerman, door De Lijn aangesteld als projectmanager Mobiel Erfgoed, introduceerde de verschillende sprekers: Edgard Goetleven, waarnemend voorzitter van Erfgoed Vlaanderen, Saskia Schatteman, directeur communicatie van De Lijn, Willy Segers, schepen van cultuur en van toerisme, en burgemeester Platteau. Uit de toespraken bleek dat Vlaanderen een rijke collectie van historische trams en bussen bezit, de oldtimers van het openbaar stads- en streekvervoer, die representatief is voor de evolutie van het openbaar vervoer in Vlaanderen van 1873 tot vandaag.
Dit is voor een groot deel het resultaat van de inzet van een aantal liefhebbers die de afgedankte voertuigen met veel tijd, geld en vooral liefde restaureerden tot de juwelen die we nu kunnen bezichtigen. Ook de gebouwen van de trammusea zijn parels van industriële architectuur: META vzw zal in de toekomst instaan voor de collectievorming, de inventarisatie en het behoud van de collectie en de sites in Vlaanderen. Willy Segers was verheugd dat na tien jaar sluiting het Trammuseum weer zijn plaats zou innemen in het Dilbeeks cultuurtoeristisch aanbod, en later ook als locatie voor culturele activiteiten zoals tentoonstellingen, optredens of andere evenementen. Hij beloofde dan ook dat de gemeentelijke overheid haar steentje zal bijdragen in de ontsluiting van deze site naar de Dilbeekse bevolking toe. Na de toespraken werden de nodige papieren ondertekend in het rijtuig van de koning en werd er gedronken op de blijde geboorte van META.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2008
Pascale Van der Kelen
Pascale Van der Kelen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 21 mei 2020
PenZine | 17 apr 2020

archief