DILBEEK - Cultuurraad introduceert Dilbeeks volksliedje

C21

DILBEEK - Cultuurraad introduceert Dilbeeks volksliedje

Editiepajot_dilbeek_volkslied_foto_steven_walravens
 
Editiepajot_dilbeek_volkslied_foto_steven_walravens__1_
Editiepajot_dilbeek_volkslied_foto_steven_walravens__2_
Editiepajot_dilbeek_volkslied_foto_steven_walravens__3_
Editiepajot_dilbeek_volkslied_foto_steven_walravens__4_
 

Dilbeek heeft bij het grote publiek al decennia lang het imago van een toonaangevende Vlaamse randgemeente. De cultuurraad vindt het weer tijd dit imago ter gelegenheid van 11 juli en het Vijverfestival nog eens te beklemtonen.  De cultuurraad introduceert nu het Dilbeeks volksliedje. Je kan het beluisteren op onze multimediabladzijde.

Het verhaal:

André Van Overberge, de voorzitter van de cultuurraad, vertelt: ,,Toen we een tijdje geleden de idee opperden om Dilbeek ook eens al zingend op de kaart te zetten, was er meteen spontaan enthousiasme in de algemene vergadering van onze cultuurraad, die meer dan 230 verenigingen telt’’.
 
De cultuurraad hoefde niet lang te zoeken naar een componist. In eigen rangen zit een liedjesmaker met internationale uitstraling. Jos Mertens uit Groot-Bijgaarden is niet alleen de componist van het Avondliedje dat over de hele wereld en in elf talen wordt gezongen, maar hij is tevens de motor achter de artiestenmissen op zondagmorgen in de Sint-Egidiuskerk in Groot-Bijgaarden. Maar daar houdt het voor Jos helemaal niet op: hij componeerde al operettes, een cantate, werken voor piano, orgel en kamerorkest en vele tientallen liedjes. Met zijn gekend en aanstekelijk enthousiasme componeerde hij ook het Dilbeeks liedje.
 
De cultuurraad sprak ook enkele koren aan voor de uitvoering van dit liedje. In première brengen zij het Dilbeeks lied op 11 juli op een podium in de nabijheid van het gemeentehuis naar aanleiding van het Vlaams feest. Afspraak om 18.30 uur. Guido Vereecke zal de koren dirigeren. Guido Vereecke kent het klappen van het dirigeerstokje want hij leidde eerder al massazang in goede banen. In een vorig leven dirigeerde hij volle Westrandzalen maar ook chiro en scoutsachtige jamborees…
 
Het Dilbeeks liedje zit al in het repertorium van de muziekacademie en koren. In aanloop naar de uitvoering op 11 juli door de koren van Dilbeek, lanceert de cultuurraad een voorproefje op YouTube. De Dilbeekse filmclub onder leiding van Joris Lissens blikte opnames in van het kinderkoor van de muziekacademie, het Sint-Egidiuskoor van Groot-Bijgaarden en van componist en pianist Jos Mertens thuis achter zijn vertrouwde piano. Van al die opnames maakte de Dilbeekse filmclub een speelse en malse montage. De opnames komen ook op de website van de gemeente Dilbeek.
 
Dat het een meezinger wordt staat buiten kijf. Al bij de eerste pogingen zat de sfeer er bij de repetities in. Het liedje is een eenvoudig melodietje, een tof meezingertje. De kans is niet onbestaande dat ,,Hier zijn we THUIS’’ in 2010 luid weerklinkt op een of ander kampterrein in de Ardennen want dan gaan alle jeugdbewegingen van Dilbeek weer samen op kamp. Wedden dat ,,Hier zijn we THUIS” een hit wordt? Wie weet horen we het niet op de populaire jaarmarkt van Dilbeek of in de vroege uurtjes in een café, of in de tuin van uw buur of vrienden met de gitaar op de schoot ?
 
Nog voor de lancering van het Dilbeeks liedje, zong een Antwerps koortje bij een bezoek aan het Pajottenland ,,Hier zijn wij THUIS’’. Dat groepje was onderweg op Jos Mertens gebotst… En die had het even voorgezongen…
 
Vorige week was het Dilbeeks lied nog de smaakmaker op de wekelijkse bijeenkomst van anderstaligen die in een ongedwongen sfeer Nederlands willen leren in café Den Tat. Het was zo leutig dat donderdag 3 juli om 21 uur het hele feestje nog eens wordt overgedaan.
 
De Dilbeekse inwoner wordt zeker niet over het hoofd gezien want elke inwoner ontvangt de partituur van ,,Hier zijn wij THUIS’’ bij het gemeentelijk informatieblad van juli.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2008
Steven Walravens
Steven walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
marc Sluys | 21 mrt 2023

archief