DILBEEK - Monsterscore voor Dilkom

C21

DILBEEK - Monsterscore voor Dilkom

B19
 
A28
 

Het zwembad Dilkom boekte vorig jaar een schitterend resultaat. Dat blijkt uit de officiële jaarrekening van de vzw Dilkom, die aan het schepencollege werd voorgelegd. Behalve over het hoge aantal bezoekers, is het schepencollege ook tevreden over het financieel resultaat. Ongeveer 70 % van de exploitatiekosten worden betaald met eigen inkomsten. Een monsterscore in vergelijking met het Vlaams gemiddelde van amper 45%.  

Ook in 2007 bleef Dilkom hoge toppen scheren. Zowel het bezoekersaantal als de inkomsten bleven op zeer hoog niveau. Om de doelstelling uit het beleidsplan te realiseren werd Dilkom maximaal opengesteld en werd er een verdeling van de uren gemaakt over de drie doelgroepen : scholen 34.5 u – publiek 37.5 u – verenigingen 17u
 
-           Wekelijks kregen 250 kleuters , 2.400 leerlingen en 1.200 scholieren een plaatsje in Dilkom. Overdag was het zwembad dan ook continue gevuld met scholen, waarvan 90% Dilbeekse. Voor de Dilbeekse basisscholen is er bovendien een lesgeefsysteem ontwikkeld dat uniek is voor Vlaanderen. Hierbij kregen de leerlingen les van zes professionele zwemlesgevers van Dilkom.
 
-           De verenigingen zorgden voor een uitgebreid aanbod : zweminitiatie – 55+zwemmen – conditiezwemmen - mindervalidenzwemmen – duikinitiatie en training - competitiezwemmen - …
 
-           Met de renovatie in 2000 werd Dilkom omgetoverd tot een aangenaam familiaal zwembad. Voor de zwemmers worden er drie zwembanen klaargelegd tijdens het ‘baantjeszwemmen’ en voor de kinderen wordt tijdens het ‘spelmoment’ het groot bad met matten gevuld. Het kleine recreatiebad met stroomversnelling en spuittoestellen zorgt voor plezier, de kruidenbaden en stoombaden vervolledigen het plaatje met een stukje ‘wellness’.  
 
Het aantal bezoekers is al enkele jaren stabiel. In 2007 waren er in totaal 287.000   bezoekers met de volgende verdeling :
         scholen : 119.000
         publiek 117.000
         clubs 50.000
 
Financieel draait Dilkom uiterst gezond : 75% à 80% van de uitbatingkosten worden betaald met eigen inkomsten. Een monsterscore in vergelijking met het Vlaams gemiddelde van amper 45%.  
De rede voor dit succes : een maximaal gebruik van de infrastructuur (7/7 14u/dag), een zeer hoge bezetting, gekoppeld aan een hoge prijs voor niet-Dilbeekse zwemmers. Beleidsmatig is Dilkom steeds uitgegaan van het principe dat niet-Dilbeekse zwemmers de effectieve kostprijs dienen te betalen. Dit geldt zowel voor de niet-Dilbeekse scholen (10% van de schoolpopulatie) als publieke zwemmers (60% van de publieke bezoekers).
 
Met een gemiddelde van 820 bezoekers per dag is er heel wat werk aan de winkel. Dilkom beschikt over een ploeg van 16 vaste personeelsleden en 32 avond- en weekendmedewerkers (meestal studenten). Deze 48 ‘koppen’ zorgen voor een permanent toezicht op de veiligheid van de zwemmers, een continue opkuis van kleedruimten en sanitair, bemanning aan de kassa en de nodige administratieve ondersteuning.  

Meer info: www.dilkom.be .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief