DILBEEK - Magistraat aan het woord

C21

DILBEEK - Magistraat aan het woord

Editiepajot_dilbeek_magistraat_aan_het_woord
 

“Magistraat aan het woord”: Dirk De Bruyn over sleutelbegrippen, procedures en kritieken in en over de magistratuur. Twee avonden: Maandag 29 september en maandag 20 oktober, telkens om 20u in Den Tat aan de Kalenbergstraat 9 in Dilbeek.

Justitie staat meer dan ooit in de belangstelling. Spijtig genoeg ligt de focus daarbij vooral op mediatieke, spectaculaire evenementen. Met deze twee lezingen proberen we wat dieper te graven in de relatie tussen recht en samenleving. Dirk De Bruyn, zelf magistraat, schreef het boek 'magistraat aan het woord' (uitgeverij Maklu) Dit boek bestaat uit een aantal interviews van magistraten waarin ze hun visie op hun maatschappelijke rol uiteenzetten. Dirk De Bruyn nam de interviews af en situeert de uitspraken in een breder politiek en cultureel kader.
De eerste avond bestaat uit een introductie in ons rechtssysteem. Wat zijn de belangrijke rechtstakken? Welke rechtbanken zijn er, wat is hun onderlinge verhouding, hoe zijn ze georganiseerd? Wie bekleedt welke functies? Hoe verloopt een proces, wat gebeurt er voor een openbare zitting wat op de zitting zelf ? Welke filosofie zit er achter dat hele systeem? Welke rechten en belangen poogt men hierbij te vrijwaren en te verzoenen? Ook aanverwante thema's, eventueel aangereikt door het publiek, kunnen aan bod komen
Tijdens de tweede bijeenkomst wordt ons gerecht kritisch ontleed. De voorbije tien jaren stond de pers bol van negatieve berichten: inefficiënte organisatie, gigantische achterstand, verregaande incompetentie, onbegrijpelijk taalgebruik, complete ondoorzichtigheid,... Dat zijn belangrijke thema's, maar onze analyse reikt ook verder en gaat onder meer in op de zogenaamde 'mentaliteit' van de beoefenaars van ons recht. Die focus leidt ons vanzelf naar fundamentele vragen over de relatie tussen recht en samenleving vandaag. Hoe reageert justitie op de toenemende vraag naar dialoog en communicatie, op de gewijzigde relatie met de politiek, op de actuele discussie rond veiligheid? Dirk De Bruyn werd ook gevraagd in te gaan of mogelijke willekeur naargelang de locatie van de rechtbank of de dienstdoende rechter, de controle op de rechters, de afdwingbaarheid van recht en verworvenheden.
 
 
Plaats: Den Tat | Kalenbergstraat 9 | Dilbeek | 02 569 56 17
Inkom: Per avond en per persoon worden respectievelijk 5 euro (vooraf inschrijving) of 8 euro (anderen) gevraagd.  Inschrijven kan op tel. 02/502 38 80 (Masereelfonds) of 02/ 569 56 17 (Den Tat).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 sep 2008
Editiepajot
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 05 dec 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Piet Ronsijn | 24 nov 2023

archief