DILBEEK - Kleine brand aan Dilkom snel onder controle

C21

DILBEEK - Kleine brand aan Dilkom snel onder controle

Editiepajot_dilkom

Zaterdagavond heeft zich rond 19u een kleine brand voorgedaan aan de buitenzijde van zwembad Dilkom. Volgens procedure werd het zwembad onmiddellijk geëvacueerd ; aanwezigen hadden de brand in het opslaglokaal voor vuilzakken snel onder controle. Brandweer en veiligheidsdiensten waren massaal aanwezig om na te blussen. Dankzij de perfecte evacuatie en het snel ingrijpen vielen er geen gewonden en is er enkel oppervlakkige schade. Om 19u45 kon er al opnieuw gezwommen worden.

 
Stef Desmet (foto), directeur Dilkom vzw, met het relaas :
 
Zaterdagavond 18u45, de Dilbeekse Zwemvereniging is met een 100-tal kinderen van 4 tot 11 jaar in het water voor de wekelijkse zwemles.
 
Enkele ouders merken een beginnende brand op in het opslaglokaaltje voor vuilzakken aan de buitenzijde van het zwembad.
Zij verwittigen de cafetaria-uitbater (Didier Deville) die onmiddellijk gaat kijken en vaststelt dat de vlammen ondertussen uit de opslagplaats schieten met een grote rookontwikkeling tot gevolg, rook die zich via de dakboord snel in het zwembad begint te verspreiden.
Zonder twijfelen zet Didier het brandalarm op, een personeelslid verwittigt de brandweer. Onder leiding van de verantwoordelijke van de Dilbeekse Zwemvereniging Linda Moens-Reymaekers wordt de onmiddellijke evacuatie van de 100 aanwezige kinderen gestart. De monitoren groeperen de kinderen en leiden hen via de nooduitgang naar buiten, ook de aanwezige ouders in de cafetaria worden geëvacueerd, zij vangen de kinderen aan de buitenzijde op. Enkele monitoren controleren alle lokalen om zeker te zijn dat er geen enkel kind achter is gebleven.
 
Ondertussen is Filip, de cafetaria-assistent, gestart met het blussen. Samen met enkele omstaanders worden verschillende brandblussers geledigd op de vuurhaard, een brandslang wordt uitgerold om verder te blussen met water.
Via de dakboord verspreidt de rook zich zeer snel in het vals plafond van het zwembad.
 
Binnen de 10 minuten is het eerste brandweerteam en de Dilbeekse politie ter plaatse ; de brand is op dat moment grotendeels onder controle. Zij nemen de bluswerken over en controleren of de brand zich heeft kunnen verspreiden in het vals plafond dat nog steeds vol rook hangt.
Onder leiding van de brandweer wordt de kledij van de kinderen uit de kleedruimten gehaald en terugbezorgd aan de ouders die inmiddels gegroepeerd werden in de cafetaria.
 
Volgens procedure waren binnen de komende 5 minuten verschillende hulpinterventieploegen van brandweer en de MUG ter plaatse, ook het rampenplan werd even opgestart. Brandweercommandant Vandenbroecke en de urgentiearts konden ter plaatse vaststellen dat er geen enkele gewonde was. Dankzij de perfecte evacuatie had er geen enkel kind schadelijke rook ingeademd.
 
Met behulp van een grote extractor werd de aanwezige rook verwijderd en na controle op koolstofmonoxyde werd het zwembad opnieuw opengesteld. Directeur Stef Desmet controleerde de werking van de technische installatie van het zwembad en om 19u45 konden de eerste duikers hun wekelijkse duikbeurt al starten.
 
Burgemeester Stefaan Platteau, die zich onmiddellijk naar het zwembad repte kon ter plaatse vaststellen dat alles onder controle was en feliciteerde alle betrokkenen voor hun koelbloedig optreden. Vooral Linda Moens en haar monitorenploeg verdienen een pluim voor de perfecte evacuatie van 100 kinderen, samen met Didier van de cafetaria en zijn assistent Filip die de bluswerken heeft uitgevoerd.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2008
Steven Walravens
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 27 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief