DILBEEK - Gemeentelijke vervoerdienst bestaat vijftien jaar

C21

DILBEEK - Gemeentelijke vervoerdienst bestaat vijftien jaar

Editiepajot_dilbeek_vervoerdienst_foto_jean-pierre_schoukens
 

De gemeentelijke vervoerdienst Dilbeek bestaat dit jaar vijftien jaar. De dienst werd in mei 1993 opgestart met zeer weinig chauffeurs.

Aanleiding was de vraag van enkele bewoners van Bruegeldal voor vervoer naar medische consultaties. Zij konden zich geen taxi veroorloven. Jeanne Donvil, haar echtgenoot Roger en Pierre De Vriendt reden vrijwillig en in een beurtrol de bewoners naar hun afspraken. Kort na het spontaan initiatief, heeft de gemeente beslist een gemeentelijke vervoerdienst te organiseren. De gemeentelijke vervoerdienst heeft sinds zijn ontstaan al 575.960 km en 23.210 ritten gereden.
 
Via een mediacampagne en een foldercampagne bij verenigingen voor senioren werd de gemeentelijke vervoerdienst bekend gemaakt. Na de start nam Taxipost contact met Dilbeek om zich aan te sluiten bij de mindermobielencentrale van Taxipost. De toenmalige schepen van Sociale Zaken Jeanne Donvil steunde het initiatief ten volle. Na het afsluiten van het contract startte de gemeentelijke vervoerdienst met een ploeg van tien chauffeurs en 45 gebruikers.
 
De mindermobielencentrale kende van bij de aanvang een groot succes. Vijf jaar later deden al 145 senioren een beroep op de vervoerdienst. De vraag steeg elk jaar en bereikte een piek met 391 gebruikers in 2003. Toen werd besloten het reglement te herzien om de doelgroep te bereiken die moest bereikt worden. De vraag was te groot geworden en het aantal vrijwillige chauffeurs was te klein.
 
De voorwaarden werden verstrengd om oneigenlijk gebruik van de dienst uit te sluiten. Het doel van de mindermobielencentrale bleef en blijft immers mensen uit hun sociaal isolement te halen. Ziekenvervoer is geen hoofddoel. Door de invoering van de Omnipas +65 in hetzelfde jaar, waarmee de senioren gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, daalde ook het aantal leden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2008
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief