DILBEEK - Bibliotheek breidt zelfbediening uit tot mediatheek

C21

DILBEEK - Bibliotheek breidt zelfbediening uit tot mediatheek

Editiepajot_dilbeek_bibliotheekbalie_wolfsput_foto_jean-pierre_schoukens
 

Bibliotheek De Wolfsput breidt binnenkort de zelfbedieningstechnologie uit tot de mediatheek. Dat vergt enkele technologische en materiële aanpassingen. Zelfbediening voor cd’s en dvd’s ligt minder eenvoudig dan voor boeken, omdat de bibliotheek leengeld vraagt per geleende cd of dvd. Bij elke leenhandeling hoort een betaalhandeling en dat maakt zelfbediening omslachtiger. De bibliotheek heeft één afzonderlijke betaalautomaat, maar die kan niet alle betaalhandelingen opvangen.

Daarom worden de twee zelfbedieningstoestellen voor uitgaand verkeer uitgebreid tot drie toestellen. Ook de twee zelfbedieningstoestellen voor ingaand verkeer worden uitgebreid tot drie toestellen. In deze toestellen worden ook de muntautomaatjes geïntegreerd. De investering in de bijkomende technologie wordt geraamd op 32.000 euro.

Uitbreiding balie

Bij het pilootproject in 2006 werden de zelfbedieningstoestellen in de bestaande balie ingebouwd. Die is niet groot genoeg om twee extra zelfbedieningstoestellen en drie muntautomaatjes in onder te brengen. De dienst patrimonium zal een concept uitwerken voor een nieuwe balie. Een ruwe raming van de materiaalkost van dat concept komt op €25.000. De balie wordt samen met de inkom van de bibliotheek in het voorjaar van 2009 aangepast.

Voortrekkersrol

Bibliotheek De Wolfsput is terecht fier op zijn voortrekkersrol in de zelfbedieningstechnologie. Vele gemeenten en steden uit Vlaanderen, maar ook uit Wallonië (onder meer Namen), kwamen al poolshoogte nemen. Het nieuwe systeem werd door de bibliotheekbezoeker in Dilbeek ook onmiddellijk aanvaard, want het bibliotheekbezoek blijft almaar stijgen. De eerste voorlopige cijfers van dit jaar geven aan dat zowel dat het aantal bezoekers als het aantal ontleningen stijgt.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2008
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief