DILBEEK - Platina voor beenhouwerspaar Gustave en Maria

C21

DILBEEK - Platina voor beenhouwerspaar Gustave en Maria

Editiepajot_dilbeek_platina_de_bast_22_november_2008012_foto_jean-pierre_schoukens
 

Het gemeentehuis van Dilbeek liep zaterdagvoormiddag aardig vol voor de platina bruiloft van Gustave (Gust) Debast en Maria (Jeanneke) Bollaerts uit de Palokestraat in Dilbeek.

Fanfare Crescendo begeleidde het jubilerend paar naar de trouwzaal waar achtereenvolgens schepen van Burgerlijke Stand Carine Walravens, burgemeester Stefaan Platteau, schepen van Ruimtelijke Ordening Marc De Meulemeester, schepen van Patrimonium Elke Zelderloo en député van de provincie Vlaams-Brabant Walter Zelderloo de jubilarissen toespraken. Ook ereschepen Jeanne Donvil bracht de oorlogsjaren van het toen pas gehuwd koppel in herinnering.

De jubilarissen kregen van het koningspaar een tinnen schotel, van de provincie een medaille en van de gemeente een diploma, een bloemstuk en een geldbedrag. De familie had overigens de viering van het zeventigjarig huwelijksjubileum tot in de puntjes voorbereid, tot de receptie toe. Het hele gebeuren werd gefilmd door de regionale zender Ring-TV. Een platina bruiloft is immers uitzonderlijk. De uitzending van dit feestelijk gebeuren volgt maandag.

Levensloop

Gustave Debast en Maria Bollaerts huwden op 21 november 1938 in Jette. Maria was toen nog minderjarig en moest de toestemming van haar ouders vragen om te huwen. Het koppel leerde elkaar kennen in de beenhouwerij van de broer van Maria in Jette, waar Gustave begon als beenhouwersgast. De eerste kus gaven ze elkaar op Sinterklaasdag.

Het prille huwelijksgeluk werd verstoord door de Tweede Wereldoorlog. Soldaat-milicien Gustave werd opgeroepen op 1 juni 1939 en voegde zich bij de Compagnie Medicale in de Prins Albertkazerne in Brussel. Gustave nam deel aan de veldtocht van 10 tot 27 mei 1940. Zoals de meeste miliciens werd Gustave krijgsgevangene genomen en getransporteerd naar Duitsland in Altenbrabow. Nadien werd hij overgeplaatst naar Hannover waar hij in barakken sliep. Overdag werkte hij in de kazerne en hielp de gewonde Duitse soldaten verzorgen. Hij deed dat met veel overgave en als beloning voor zijn toewijding maar ook omdat hij intussen vader was geworden kreeg hij van de Kommandantur Stalag XIB zijn ontslag op 18 oktober 1940.

 Met volle overgave bouwde het echtpaar nadien een eigen beenhouwerij uit in Jette, nadien in de buurt van ,,den abbatoir’’.

Het echtpaar kreeg twee kinderen, vier kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. Gustave werd geboren in Lembeek nabij Halle op 11 juni 1914, Maria komt uit Bekkevoort waar ze op 22 mei 1918 geboren werd.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 nov 2008
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief