DILBEEK / HALLE - Colruyt verliest bouwvergunning in Itterbeek

C21

DILBEEK / HALLE - Colruyt verliest bouwvergunning in Itterbeek

Editiepajot_dilbeek_colruyt_bewerkt-1
Ingezonden foto
 

De Raad van Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning van Colruyt in Itterbeek vernietigd. De advocaten van de deputatie van Vlaams-Brabant en van de bekende distributiegroep konden de Raad niet overtuigen. De Raad geeft de buurtbewoners volledig gelijk: een grootwarenhuis met dergelijke afmetingen (88 m op 34 meter), dat wordt ingeplant op amper 7 en 20 m van de aanpalende woningen, is niet inpasbaar in een wijk met vrijstaande woningen en overschrijdt de ruimtelijke draagkracht van de omgeving.

Het arrest betekent zo goed als zeker de doodsteek voor het (te) ambitieuze winkelproject. De buurtbewoners die al 6,5 jaar strijden tegen de komst van het grootwarenhuis zijn bijzonder opgetogen. Zij bouwden op eigen houtje een ijzersterk dossier op en wisten zich van meet af aan gesteund door honderden Itterbekenaren. Toch weet je nooit met zekerheid hoe zo’n hoger beroep afloopt. Tussentijdse successen in de nevendossiers over de rooilijnplannen en de verlegging van de buurtweg Herdebeekstraat bezorgden de actievoerders de nodige energie om door te zetten.
 “Zowel voor- als tegenstanders van een grote Colruyt aan Bettendries hebben ons vaak gezegd dat wij het nooit zouden halen van zo’n machtige onderneming. Zij hebben zichg vergist,” aldus het gelukkige buurtcomité. “De ambitieuze winkelplannen ontvingen de steun van de meeste politici, uitgezonderd een paar objectieve en consequente verkozenen. Het was een ongelijke strijd, maar kleinduimpje uit Itterbeek heeft de reus uit Halle toch verschalkt. Het heeft lang geduurd om tot dit uitstekende resultaat te komen, maar aan opgeven hebben we nooit gedacht. Integendeel, als de koppigheid geen plaats maakt voor realisme en respect, dan gaan we nog een paar jaar door”.
De vernietiging van de bouwvergunning en dan vooral de gebruikte argumenten in het arrest zijn bijzonder goed nieuws voor de leefbaarheid in de wijk Bettendries en het landelijke karakter van Sint-Anna-Pede. “De nefaste impact op de onmiddellijke omgeving maar ook de overlast van het drukke winkelverkeer op grote delen van het dorp zijn dankzij het gevelde arrest vermeden”, aldus Eddy Cousin van de Dorpsraad die de buurtbewoners met raad en daad bijstond in de complexe procedureslag. “Het beroepschrift telde bijna 200 blz. en een paar duizend blz. aan bijlagen. Er is nu genoeg inkt gevloeid, op naar ’n daadwerkelijke overlegde oplossing, met respect voor de noden van de buurt en ons dorp !”.
Het buurtcomité dankt iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen tot dit succes. De inwoners van de wijk halen opgelucht adem. De kans dat er aan de Herdebeekstraat een winkelgebouw komt met grote afmetingen en bijbehorende verkeershinder is, gezien het arrest, piepklein geworden. Colruyt zal zich moeten beraden over de invulling die het aan de betrokken site in de woonwijk wil geven.
“Tegen een buurtwinkel of wat zelfstandige handelszaken gecombineerd met woningen, en vooral met respect voor de regelgeving en de plaatselijke omgeving, zal weinig of geen verzet rijzen”, meent Peter Wiels, woordvoerder van het buurtcomité.
Het buurtcomité blijft op haar hoede en zal elke aanvraag voor een ander project van dichtbij onderzoeken. Ook de lopende nevendossiers over de verlegging van de buurtweg worden niet losgelaten. Het comité roept alvast de burgemeester van Dilbeek, Willy Segers, op om elk nieuw voorstel zo objectief mogelijk te benaderen en de nodige inspraak te organiseren. “Een project doordrukken dat niet beantwoordt aan een goede ruimtelijke ordening zal niet lukken. Hopelijk trekken alle betrokken gemeente- en provinciale diensten lessen uit het Colruyt-verhaal dat zes jaar lang alle Itterbekenaren in de ban hield”, aldus de buurtbewoners.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief