DILBEEK - CD&V/N-VA/DNA! steunt het ambitieuze budget maar is bezorgd over de uitvoeringsgraad

C21

DILBEEK - CD&V/N-VA/DNA! steunt het ambitieuze budget maar is bezorgd over de uitvoeringsgraad

Editiepajot_dilbeek_jan_margot_foto_re
Jan Margot (Foto: RE)

Het budget 2009 werd op de gemeenteraad van 27 januari goedgekeurd. Mits een aantal bijsturingen weerhoudt de begroting de ambitieuze doelstellingen van de meerjarenplanning: heel wat middelen gaan naar openbare werken, patrimonium en de bouw van de muziekacademie. Deze zaken vertegenwoordigen dan ook het gros van de gemeentelijke investeringen voor het komende jaar.

Het budget is bovenal een politieke beleidsverklaring die het kartel voluit steunt. Daarnaast is het ook een boekhoudkundig document, dat ons noopt tot een kritische kanttekening: zelfkennis en zelfkritiek zijn immers de bron van alle wijsheid. De financiële commissie stelt vast uit de voorlopige cijfers voor 2008 dat slechts 37% (!) van de begrote middelen voor 2008 werden uitbesteed. We hebben dus nog niet de helft gedaan hebben van wat beloofd werd in de meerjarenplanning. Dit is bezwaarlijk goed bestuur te noemen en dus dringt een grondige analyse en evaluatie van de situatie zich op…

Het kartel CD&V/N-VA/DNA! wil dan ook, bij de presentatie van de rekeningen van 2008 in de loop van het voorjaar, het uitvoeringspercentage per bevoegdheid grondig analyseren om de knelpunten binnen de gemeentelijke werking bloot te leggen. Als blijkt dat de vooropgestelde plannen niet tot uitvoering komen wegens structurele tekortkomingen, dan moet dit op korte termijn aangepakt worden (reorganisatie, bijkomend personeel indien nodig).

De ambities neerwaarts bijstellen is voor het kartel géén optie: in de meerjarenplanning worden veel zaken in het vooruitzicht gesteld en dus beloofd aan de bevolking. Het kartel wil deze beloften houden. Om die waar te maken was een beperkte belastingsverhoging noodzakelijk vanaf 2010. In het verslag van de financiële commissie wordt echter geopperd dat dit niet meer nodig is gezien de overschotten van 2008. Dit vinden we te gek voor woorden: een ambitieus meerjarenplan – waar iedere Dilbekenaar baat bij heeft – mag niet teruggeschroefd omwille van een boekhoudkundig overschot. Het budget dient zich aan te passen aan de planning en niet omgekeerd!

Laat ons dus de handen in elkaar slaan om te doen wat we beloofd hebben. Als dit organisatorische aanpassingen vereist, moeten we daar dringend werk van maken!

Namens het kartel CD&V/N-VA/DNA!:
Stijn Quaghebeur, Fractievoorzitter Jan Margot (foto), Jef Vanderoost.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2009
Steven Walravens
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief