Boeren en Buren ontmoeten elkaar op de Buurderij van DILBEEK

Boeren en Buren ontmoeten elkaar op de Buurderij van DILBEEK

Image2
 

Op 20 april 2017 opent “Buurderij Dilbeek” haar deuren in het Saviocentrum te Dilbeek. Lokale Boeren laten je er van 17u30 tot 19u proeven van hun eigen geteelde, gekweekte of ambachtelijk bereide producten. Nadien kan je er elke donderdag terecht voor het ophalen van lokale groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen die je op voorhand online kan bestellen via www.boerenenburen.be.

Samen online aankopen rechtstreeks bij de Boer

Met een vrolijk web platform brengt Boeren&Buren consumenten en producenten samen en doe je als Buur online boodschappen rechtstreeks bij de landbouwers. Op het moment dat de producten verdeeld worden, ontmoeten de Buren en Boeren elkaar op een aangename locatie tijdens een wekelijkse boerenmarkt, de “Buurderij” genaamd. In Dilbeek vinden de bijeenkomsten plaats op de Stationsstraat 275, in de Ontmoetingsruimte O2 van het Saviocentrum vzw. Buren bestellen wanneer ze willen en hoe vaak ze willen zonder verplichtingen, minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement.

 

Sociaal ondernemerschap

Om het concept te doen werken doet Boeren&Buren lokaal beroep op ondernemende mensen, de zogenaamde Buurderij-Verantwoordelijken die instaan voor de communicatie met de producenten en de uitbouw van een lokaal ledennetwerk. Zij zorgen in eerste instantie voor een gevarieerd aanbod van lokaal lekkers en maken van boodschappen doen opnieuw een sociale en ontspannende ervaring. “Met de opening van de Buurderij in Dilbeek willen we dan ook duidelijk laten zien dat alle mensen met een hart voor lokale land- en tuinbouw in aanmerking komen om in zijn of haar buurt zelf een Buurderij-project op te starten!”, vertelt Mertens Stéphanie.

 

Eerlijke prijs voor Boeren en consumenten

Boeren&Buren is er in de eerste plaats voor de Boeren. Volgens IVox is ruim driekwart van de Vlamingen bereid om meer te betalen voor landbouwproducten als dat een eerlijkere prijs oplevert voor de boer. “De discussie rond de druk op de prijzen in de landbouw is tegenwoordig weer brandend actueel. Dankzij Boeren&Buren ontvangen de deelnemende producenten maar liefst 83,3 % van de verkoopprijs van hun producten. Dat is ettelijke malen meer dan in andere verkoopkanalen waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen”, voegt netwerkcoördinator Hannes Van den Eeckhout toe.

 

Ecologisch verantwoord, duurzaam en kraakvers

De gemiddelde afstand die de producten van de deelnemende boeren in België afleggen voor ze in de Buurderij terechtkomen, bedraagt 19 kilometer. Bovendien zijn ze ook geen dagen onderweg en kan de klant dus rekenen op de gegarandeerde versheid van het uitgebreide gamma aan producten dat de Buurderijen aanbieden.

 

Achtergrondinformatie

Boeren&Buren is een netwerk in de zogenaamde “Korte Keten 2.0” dat consumenten en lokale producenten online samenbrengt aan de hand van een intuïtief, gebruiksvriendelijk en performant web platform. In mei van dit jaar werd het platform gelanceerd in Vlaanderen en ondertussen kent België al een 70-tal Buurderijen. Vlaanderen heeft 25 Buurderijen, Brussel telt er meer dan 10 en nu is er dus ook een Buurderij in Dilbeek. Dilbeek zou de 30e Vlaamse Buurderij zijn.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2017
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 28 apr 2018

archief