Oudste sopraan-soliste van België start nieuw seizoen te DILBEEK

Oudste sopraan-soliste van België start nieuw seizoen te DILBEEK

Sopraan
Ingezonden
 

 In Dilbeek start sopraan Mariette Van Damme op 85-jarige leeftijd aan een nieuw seizoen. Sopraan Mariette Van Damme ( ° mei 1932 ), geboren te Appels, stamt uit een muzikale familie. Haar hele leven lang wou ze zingen… maar dat was buiten de waard ( haar vader ) gerekend. Hij was kleermaker en zij zou in dezelfde stiel gaan, ondanks het feit dat haar broer als 17-jarige bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen mocht starten als 1ste  trompettist, wél muziek dus !

Later trad ze in het huwelijk met een look-a-like van de wereldvermaarde tenor Rudolf Schock, maar hij had het niet zo begrepen op zingen. Na zijn lange en pijnlijke ziekte moest Mariette afscheid nemen van haar geliefde echtgenoot, veel te vroeg, nu bijna 25 jaar geleden. Mede om dit zwaar verlies te verwerken enerzijds, en om toch nog de microbe van het zingen een kans te geven anderzijds, kwam de idee om het toch eens te proberen bij een koor.

Zij volgde, als senior, enkele jaren notenleer, maar kreeg nooit 1 zangles. Om het met haar eigen woorden te zeggen : ”allei, zingen da kunde toch nie lieren, da moet in ui zitte”…

Het werden 4 koren in Dendermonde en in Aalst, en later ook het Dilbeekse koor Singhet Scone. Overal zong zij vrijwel onmiddellijk als sopraan-soliste, aangezien haar hoge sopraan-stem zo helder en natuurlijk klonk en nog steeds klinkt. Zij zingt met een wondermooie natuurlijke vibrato, hetgeen veel ’vedetten’ in heel hun leven nooit zullen vinden, en waarmee ze iedere toehoorder bekoort. Zelf is zij zich niet zeer bewust van haar kunnen, zo niet werd ze onbetaalbaar…

De ongedwongenheid en de velociteit van haar stem roerden reeds vele harten. Sommige koorzangers krijgen zelfs de krop in de keel als zij haar horen zingen, het is gewoon sterker dan hen zelf… en toch kan zij zich heel goed inpassen in elk koor, wat vele solisten niet kunnen.

Mariette Van Damme, die ondertussen 85 jaar jong is en een zwaar jaar achter de rug heeft, besloot toch de draad weer op te nemen en bij het Dilbeekse koor opnieuw mee te zingen. De jarenlange grote vriendschap met de koorleider, de jubilerende stichter-voorzitter-dirigent van de jubilerende vereniging ’De Verenigde Koren’ ( 25 jaar ) zal hier wellicht niet vreemd aan zijn.

De koorleider start woensdagavond namelijk zijn 12de werkjaar als koorleider bij ’Het Koninklijk Gemengd Koor Singhet Scone Dilbeek °1964’.

Dit Dilbeekse koor, alsook Mariette Van Damme uit Gijzegem, verlenen nu ook reeds enkele jaren hun medewerking aan ’De Verenigde Koren’ tot algehele tevredenheid van pers en publiek.

Koorleider Giot is zangpedagoog en weet dus als geen ander de koorleden te kneden, hen te helpen bij het perfect plaatsen van hun stem, hen te leren hoe ze dictie voor zangers moeten toepassen, enz.

Elk koor met een professionele zangpedagoog heeft een stapje voor op andere koren. De samenwerking tussen de verschillende koren met dezelfde dirigent geeft natuurlijk ook het grote voordeel van een uniforme klank, een egale uitspraak, en een harmonische samenzang.

Ook de agogiek en de interpretatie van de verschillende werken klinken homogener dan indien elk koor met een aparte dirigent zou werken. De gevierde Melse koorleider, alsook zijn geesteskind ’De Verenigde Koren’ zullen eerstdaags de zilveren medaille van de Minister voor Cultuur Sven Gatz in ontvangst mogen nemen voor 25 jaar onafgebroken prestaties.

Zal Mariette Van Damme delen in de prijzen ? ? ?

Wie woensdag 06 september of 13 september naar de opendeur-repetities komt zal het te weten komen… iedere kandidaat-zanger/zangeres is er welkom : Dil’arte, Muziekacademie Kamerijklaan Dilbeek, lokaal 015 op het gelijkvloers.

Website : www.singhetscone.be 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 20 mei 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 04 mei 2019
Sam Herremans | 01 mei 2019
Sam Herremans | 07 apr 2019
Sam Herremans | 25 mrt 2019

archief