DILBEEK - Politiekorps van Dilbeek wordt versterkt door agenten van politie

C21

DILBEEK - Politiekorps van Dilbeek wordt versterkt door agenten van politie

2008-01-30_politiekorps_dilbeek__3_
 

Vanaf 1 maart 2008 zal het politiekorps van Dilbeek versterkt worden met twee agenten van politie. Zij zullen op dat ogenblik hun opleiding voltooid hebben op de politieschool van Asse. Een derde agent van politie zal hen vervoegen nadat hij zijn opleiding heeft afgerond.

Beperkte politiebevoegdheid
De term ‘agent van politie’ is vrij recent; voorheen werd gesproken van ‘hulpagent’. In feite zijn ze geen politieambtenaren, ze zijn evenwel bekleed met een beperkte politiebevoegdheid.   
Zo mogen ze geen slagwapens (een matrak) of vuurwapens dragen. Ook het gebruik van geweld is een exclusieve bevoegdheid van politieambtenaren. Neutraliserende middelen, zoals een pepperspray, mogen ze wel bij zich hebben en gebruiken indien nodig.
Net als politieambtenaren beschikken ze over een legitimatiekaart die ze moeten tonen om zich kenbaar te maken.
 
Taken
Hun taken zullen zich in Dilbeek voornamelijk afspelen in het kader van het verkeerstoezicht en de bestrijding van kleine overlast.
 
Wat het verkeerstoezicht betreft, betekent dit concreet dat ze algemeen toezicht zullen uitoefenen tijdens markten, kermissen, wielerwedstrijden,... Ook de blauwe parkeerzones zullen door hen gecontroleerd worden.
Daarnaast zullen ze eveneens ingezet worden voor het uitvoeren van snelheidscontroles (flitsen). In Dilbeek maakt de verkeersveiligheid immers deel uit van de prioritaire veiligheidsfenomenen die op een projectmatige manier worden aangepakt. 
Ook verkeersongevallen kunnen door een agent van politie vastgesteld worden door middel van een proces-verbaal.    
 
De bestrijding van kleine overlast wil zeggen dat de agenten van politie een proces-verbaal kunnen opstellen in het kader van het algemeen politiereglement (dat weldra vervangen zal worden door de regeling op de ‘gemeentelijke administratieve sancties’ (GAS)). Hierbij kan het gaan om bvb. hondenpoep.
 
In alle bovenstaande gevallen kan een agent van politie overgaan tot de identiteitscontrole van de betrokkenen. 
 
Meerwaarde
De komst van drie agenten van politie zal voor de politiezone Dilbeek een werkelijke meerwaarde betekenen. Hun inzet zal ervoor zorgen dat er meer blauw op straat zal zijn, en dit niet enkel om repressief op te treden (bij verkeersacties), maar vooral om een preventieve rol op zich te nemen (bij kleine overlast en algemeen verkeerstoezicht).

De agenten zullen zich met de fiets verplaatsen door de straten van Dilbeek. Op die manier zijn ze gemakkelijk aanspreekbaar en kunnen ze snel reageren op kleine incidenten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 feb 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief