Geen grote winkel in ITTERBEEK: Colruyt, provincie en gemeente verliezen de procedureslag

C21

Geen grote winkel in ITTERBEEK: Colruyt, provincie en gemeente verliezen de procedureslag

Buurtcomite
Ingezonden foto
 

Het buurtcomité Bettendries uit Itterbeek heeft zijn slag thuisgehaald: de Raad van Vergunningsbetwistingen heeft in een nieuw arrest beslist dat de bouwvergunning voor het bouwen van een grote Colruyt vernietigd blijft. Er komt dus geen grootwarenhuis aan de Herdebeekstraat.

In Itterbeek hebben buurtbewoners  gedurende 8,5 jaar met succes de landelijke rust en de woonkwaliteit verdedigd ten overstaan van de mogelijke komst van een zeer grote supermarkt. Het winkelproject mikte immers op klanten uit de hele gemeente Dilbeek alsook uit de omliggende gemeenten.

 Van bij de voorstelling van de plannen in maart 2009 botste de distributiereus uit Halle op flink wat weerstand. Een aantal buurtbewoners, gesteund door meer dan 600 Itterbekenaren, legden de pijnpunten van het project bloot: verkeersdrukte, mobiliteitsproblemen en onaanvaardbare afmetingen ten overstaan van de woonomgeving. Aanvankelijk had het gemeentebestuur oor voor het massale protest waardoor Colruyt de plannen lichtjes opsmukte en een lokale verbreding van de Herdebeekstraat voorstelde.

De impact van het beoogde grootwarenhuis bleef echter zeer nefast voor de omwonenden, voor de mobiliteit en voor de woonkwaliteit in het landelijke Sint-Anna-Pede.  Zo kwam het tot een jarenlange procedureslag waarbij de meeste Dilbeekse politici en het provinciebestuur aan de zijde gingen staan van de bekende onderneming uit Halle. Dure advocaten moesten echter de duimen leggen tegen de buurtbewoners die hun belangen op eigen kracht verdedigden!

De Raad van Vergunningsbetwistingen heeft in dit soort zaken het laatste woord. De bouwvergunning was al in 2015 door de Raad vernietigd omdat een grote handelsvestiging op het vlak van ruimtelijke ordening niet aanvaardbaar is in de omgeving van Bettendries. Na een verworpen cassatieberoep van Colruyt en het uitblijven van een nieuwe beslissing vanwege de deputatie, heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen nu de vernietiging van de bouwvergunning opnieuw bevestigd. De strijd van David tegen Goliath lijkt hiermee gestreden.

Naar verluidt herbekijkt de Colruyt-groep zijn winkelplannen in de gemeente Dilbeek. De vastgoed-poot van Colruyt vroeg deze zomer alvast een vergunning om naast de huidige winkel aan de Ninoofsesteenweg enkele woningen om te vormen tot parking. Wat er met het terrein aan de Herdebeekstraat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Bij de Raad van State loopt overigens nog een procedure tegen de buurtwegverlegging aan de Herdebeekstraat. Dit maakt dat voorlopig geen enkel ander bouwproject op de Bettendriessite een kans maakt, tenzij de plannen voor de verbreding van de Herdebeekstraat door de gemeenteraad ingetrokken worden.

De mensen die zich acht en een half jaar keihard hebben ingezet voor de omwonenden, alsook voor de rust in het ganse dorp, zijn uiteraard zeer tevreden met het gevelde arrest. “Eindelijk valt het doek over deze ongepaste bouwaanvraag. De gang van zaken in het Colruyt-dossier deed ons meerdere keren de wenkbrauwen fronsen. We kunnen er een spannend boek over schrijven. Hopelijk trekken de betrokken diensten voor ruimtelijke ordening en het gemeentebestuur lessen uit dit verhaal. Een informatie- en inspraakronde vóór het indienen van dergelijk groot project had veel onheil kunnen voorkomen”, meent het comité.

Objectiviteit was zoek
“Ondanks de talrijke ongerijmdheden in het Colruyt-dossier en hun fel betwiste verkeersstudie vonden we geen steun bij de gemeentediensten”, aldus de actievoerders. “We hebben bij lokaleoverheid vooral een objectieve dossierbehandeling gemist. Terwijl de deputatie het zelfs presteerde om een zeer negatief advies van de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar te negeren en volledig om te buigen. Het was een dolle, boeiende, maar vooral zeer lange rit op de proceduremolen”.
De hoogste rechtscolleges van het land hebben hun oordeel geveld én bevestigd: het rustige Sint-Anna-Pede ontsnapt aan de permanente drukte die een grote winkel ging meebrengen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2017
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief