VC Groot DILBEEK - Silence Days roept op tot stilte langs de zijlijn

VC Groot DILBEEK - Silence Days roept op tot stilte langs de zijlijn

Vc
 

Jonge voetballers vinden het fijn als hun ouders hen komen aanmoedigen, maar niet alle supporters supporteren (1) op een goede manier. Langs de zijlijn zijn er veel beledigingen en scheldpartijen te horen en die zijn niet fraai. Onder andere de spelers, scheidsrechters, afgevaardigden en trainers moeten het daarbij ontgelden. 

 

Silence Days roept de supporters op om te zwijgen. De ‘Silence Days’ wil iedereen die betrokken is bij het jeugdvoetbal even doen stilstaan bij het toenemend geweld op en rond het veld. Daarom wordt aan iedereen, die in het weekend van 11/11 en 12/11 een wedstrijd van de jeugd van VC Groot Dilbeek bijwoont, gevraagd niet te roepen of commentaar te geven op spelers en scheidsrechters. Er moet stilte heersen, enkel de spelers en scheidsrechters zijn aan het woord.

 

Ontstaan

Sinds 2013 organiseert VC Groot Dilbeek de Silence Days. Het is een vreemd gezicht en geluid als je alleen de spelers hoort roepen. Maar je kunt geweld en de verbale agressie alleen maar tegengaan met een extreme tegenmaatregel. Elk weekend is er wel ergens een incident met de scheidsrechter, om nog maar te zwijgen van de verwensingen en de beledigingen aan het adres van de spelers, trainers en medewerkers. Zelfs fysiek geweld doet zich regelmatig voor. Eind september nog heeft de voorzitter van een Zwitserse profclub (FC Sion) een voetbalanalist (ex-bondscoach van Zwitserland) aangevallen (https://www.nu.nl/voetbal/4961237/voorzitter-fc-sion-veertien-maanden-geschorst-neerslaan-tv-analist.html). Ook de supportersrellen na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp van midden oktober zijn spijtige incidenten die de voetbalsport moet ondergaan.

 

Waarom

VC Groot Dilbeek hoopt dat de Silence Days doet beseffen dat voetbal een spel is waar, zeker bij de jeugd, het plezier voorop moet staan. Voetbal moet een feest zijn. Een spel waar we onbevangen in kunnen opgaan. Helaas wordt er maar al te vaak, al van de eerste wedstrijd, heel veel druk op de schouders van de jonge spelertjes gelegd.

 

Succesvol

Voetbal is emotie. Het is heel moeilijk om een hele wedstrijd stil te blijven. Maar de Silence Days zijn geslaagd. Uit een rondvraag en enquête blijkt dat de spelers eigenlijk vragende partij zijn om het initiatief meerdere keren per seizoen te organiseren. De actie neemt niet alleen de druk op de jonge spelers weg, het is ook een bezinningsmoment. En, het heeft een opvoedende rol want de jonge spelers van vandaag zijn de ouders die morgen langs de zijlijn zullen supporteren voor hun eigen kinderen.

 

Silence Day Charter

VC Groot Dilbeek werkte het initiatief in 2013 uit. Het initiatief wordt ondersteund door Voetbal Vlaanderen. VC Groot Dilbeek hoopt dat de volgende jaren steeds meer ploegen in het weekend rond 11 november de Silence Days zullen organiseren. Onze voornaamste doelstelling is een positieve sfeer rond het voetbal creëren. Een beetje meer stilte kan daarbij zeker helpen. Ook de politiek kan een belangrijke rol spelen. Ze kunnen bv. een Silence Day Charter uitwerken dat alle sportclubs moeten hanteren in het weekend van 11 november. Want niet alleen voetbalclubs kampen met het probleem, ook andere sportclubs hebben te maken met geweld.

 

Wanneer?

De VCGD Silence Days gaat door tijdens het weekend van 11 november. Die keuze is niet toevallig, de actie streeft naar een wapenstilstand op en rond de voetbalvelden. Op 01 november wordt het Silence Day Weekend afgetrapt met een Silence Day Voetbalfestival, een tornooi voor debutantjes (U06-U07) waar je enkel en alleen spelende en lachende kindjes gaat zien en horen. Peter van dit festival is Thomas Foket.

 

(1) de betekenis van supporteren: supporteren is een werkwoord dat voornamelijk gebruikt wordt in de sport en betekent aanmoedigen van een club of speler.

 

Meer informatie over de Silence Days van VC Groot Dilbeek vind je op de jeugdsite van VC Groot Dilbeek: http://www.vcgrootdilbeek.be/jeugd/opleiding/silence-days

 

Peter Hellinckx, initiatiefnemer van de Silence Days | GSM : 0475/80 87 43.

Björn De Kerpel, departement opleidingen VCGD | GSM : 0496/02 61 80.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 nov 2017
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 20 okt 2018
Sam Herremans | 10 okt 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief