DILBEEK (be)leeft! Maak werk van je wijk

C21

DILBEEK (be)leeft! Maak werk van je wijk

Editiepajot_gemeentehuis_dilbeek_breed
Foto EP
 

Dilbeek start weldra met een verrassend project in de wijken. Wijkgenoten of buren kunnen financiële steun krijgen als ze samen een initiatief uitwerken dat ten goede komt aan de hele wijk of buurt.

Heb je samen met een aantal buren een idee dat de fysieke omgeving in je buurt of wijk verbetert? Ben je bereid om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken? Houdt eigenlijk alleen de financiële kost jou en je buren nog tegen? Dan is er goed nieuws voor jou want Dilbeek ondersteunt dergelijke bewonersinitiatieven tot maximaal 1.000 euro.

Het initiatief kadert binnen de keuze van de gemeente om meer ruimte te geven aan zelfinitiatief en zelfverantwoordelijkheid. Uit de praktijk blijkt immers dat een initiatief zoveel meer waarde heeft als het ontstaat vanuit de inwoners. De bedoeling van de toelage is dan ook om de financiële drempel weg te nemen, die een goed initiatief soms in de weg kan staan.

Wie komt in aanmerking voor de betoelaging ?

De aanvraag kan ingediend worden door een groep individuele wijkbewoners, bewonersgroepen of verenigingen bestaande uit minstens 5 personen van vijf verschillende adressen. De initiatiefnemers moeten daadwerkelijk in de betrokken wijk/buurt wonen. Er kan slechts één aanvraag per groep worden ingediend.

Welke projecten/initiatieven komen in aanmerking voor betoelaging ?

Het initiatief/project moet inspelen op een nood, verlangen of kans binnen de wijk of een gedeelte ervan. Het initiatief moet een positieve bijdrage leveren aan de sociale en fysieke leefbaarheid en het samenleven. Het initiatief moet gedragen zijn door de buurt of een gedeelte van de buurt. De uitvoering ligt in handen van de indieners en dient te gebeuren in de loop van 2009.

Enkele voorbeelden:

Een vervallen hoekje verfraaien met schilderwerk, een vaste BBQ bouwen, het aanleggen van een petanquebaan, aanplantingen, een bankje of picknicktafel plaatsen, …

Welke projecten/initiatieven komen niet in aanmerking:

- religieuze, politieke of commerciële initiatieven
- projecten/initiatieven die niet open staan voor de hele buurt.
- reguliere activiteiten van verenigingen
- projecten/initiatieven die reeds in aanmerking komen voor de subsidie van straat- en wijkfeesten of op een andere manier gesubsidieerd worden door de gemeente.

Welke kosten kunnen worden ingebracht ?

Alle kosten die rechtstreeks met de uitvoering van het project/initiatief te maken hebben. Komen niet in aanmerking: personeelskosten, de aankoop van onroerend goed (grond), kosten voor vervoer, geschenken en voeding.

Hoe en tegen wanneer kan het wijkbudget aangevraagd worden ?

Een aanvraag voor het wijkbudget gebeurt door het inschrijvingsformulier volledig ingevuld en ondertekend door 5 aanvragers terug te sturen naar de cultuurdienst. Van alle inzendingen worden 3 projecten geselecteerd. Deze worden bekendgemaakt op 15 mei 2009. De selectiecommissie houdt rekening met een aantal criteria zoals duurzaamheid, gedragenheid, noodzakelijkheid, meerwaarde, originaliteit en haalbaarheid.

Heb je samen met je buurt of wijk een geweldig voorstel, laat het ons weten via cultuur@dilbeek.be  of 02 467 60 10. Je krijgt dan een inschrijvingsformulier toegestuurd. De inschrijvingen moeten binnen zijn tegen ten laatste 23 april.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mrt 2009
Steven Walravens
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
marc Sluys | 21 mrt 2023

archief