DILBEEK - Allereerste Challenge Day in Don Bosco Groot-Bijgaarden

DILBEEK - Allereerste Challenge Day in Don Bosco Groot-Bijgaarden

Image1

Maandag 16 oktober, donderdag 19 oktober en maandag 15 januari beloven voor de vijfdejaars van het Don Bosco-instituut van Groot-Bijgaarden indrukwekkende dagen te worden.

 

Nooit eerder slaagde een school in de rand van Brussel erin om een Challenge Day te organiseren en dat terwijl dit fenomeen de succeservaringen al meer dan 25 jaar aan elkaar rijgt.

 

Challenge Day is een Amerikaans programma dat haar strepen al jaren verdient. Recent nog werd het concept door VTM opgepikt en naar het scherm vertaald onder de naam: Over de streep.

 

Het doel van zo’n Challenge Day is om jongeren aan de hand van workshops inzicht te geven in de kracht van verbinding. Tijdens een dagvullend programma worden de relaties van alle deelnemers versterkt en is er aandacht voor elk individu wat ertoe leidt dat wederzijds begrip en respect in erg korte tijd worden gecreëerd. Jongeren ontdekken dat ze veel meer op elkaar lijken dan dat ze van elkaar verschillen waardoor vooroordelen verdwijnen en inzichten en vaardigheden worden opgedaan die hun leven kunnen veranderen.

 

Het concept wordt dit jaar voor het eerst aangeboden in het Don Bosco-instituut te Groot-Bijgaarden, een sociale, multiculturele school in de rand van Brussel. Zoals in elke middelbare school worden er onvermijdelijk kliekjes gevormd en ontstaan er problemen van uitsluiting en zelfs pestgedrag, daarom besloot de werkgroep preventie om haar verantwoordelijkheid te nemen en 3 Challenge Days aan te bieden voor 287 leerlingen van het vijfde jaar. Gelukkig konden we rekenen op financiële steun van de dienst Welzijn en preventie te Dilbeek, anders was de organisatie van deze preventie- en bezinningsactiviteit niet haalbaar geweest. 

 

Als doelgroep kozen zij de vijfde jaars omdat de school jaarlijks een relatief grote instroom heeft van nieuwe leerlingen en omdat de klasgroepen vanaf dan nog 2 tot 3 jaar dezelfde zullen blijven. De inzichten van zo’n Challenge Day kunnen op die manier nog een hele tijd nazinderen. 

 

Vanzelfsprekend blijft het niet bij die ene dag. De leerlingen zullen de dag nadien een nabespreking krijgen en ook in de lessen godsdienst zal regelmatig terug gekomen worden op de principes en inzichten van de workshop.  

 

We hopen oprecht dat de positieve houding van de jongeren zal afstralen op de hele school en uiteindelijk op de hele gemeenschap, want jongeren die uitgedaagd worden om de diversiteit van alle mensen te waarderen en een leven te leiden dat in dienst staat van anderen zullen later ook betere werknemers zijn. Onze droom is dan ook dat we de Challenge Day jaarlijks zullen kunnen aanbieden aan onze leerlingen maar het hoge kostenplaatje zou daar wel eens een stokje voor kunnen steken. Daarom zijn we op zoek naar bedrijven die eveneens geloven in het project en ons financieel willen steunen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jan 2018
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 17 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 03 jan 2019
Sam Herremans | 01 jan 2019
Sam Herremans | 18 dec 2018
Sam Herremans | 17 dec 2018
Sam Herremans | 06 dec 2018
Sam Herremans | 26 nov 2018

archief