DILBEEK - Sprokkels uit het Schepencollege

C21

DILBEEK - Sprokkels uit het Schepencollege

Editiepajot_gemeentehuis_dilbeek
Foto RE

Geen muziekactiviteiten meer in De Biekorf

Politie en milieudienst adviseren voortaan elke vraag voor het organiseren van muziekactiviteiten in de zaal De Biekorf in het centrum van Dilbeek negatief. Vorige maand voerde de milieudienst samen de politie geluidsmetingen uit tijdens een feestje met elektronische muziekproductie. De geluidsmetingen werden uitgevoerd, zowel in de zaal zelf, als in de belendende woonvertrekken van de buren. Bij een gemiddelde geluidsproductie in de zaal van ca. 85 decibel werden gemiddelde geluidsniveaus bij de buren gemeten tussen 40 en 45 decibel, 10 tot 15 decibel boven de wettelijke geluidsnorm. Het achtergrondniveau (zonder muziek) bedroeg 25 decibel. Uit deze metingen kan geconcludeerd worden dat deze zaal totaal ongeschikt is om er muziekactiviteiten in te laten plaatsvinden, zelfs niet overdag.

Geen geluidsschermen in omgeving Breedveld

De afdeling Wegenbouwkunde is van oordeel dat geluidsschermen in de omgeving van Breedveld in Groot-Bijgaarden slechts een beperkte geluidsreductie oplevert. Gevelisolatie zou een beter resultaat opleveren.

Dat schrijft het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams -Brabant in antwoord op de vraag van het schepencollege om meer duidelijkheid te krijgen aangaande de resultaten van de door de afdeling Wegenbouwkunde uitgevoerde geluidsmetingen.

De metingen werden vorig jaar in april uitgevoerd in de omgeving van Breedveld in Groot-Bijgaarden (ter hoogte van verschillende woningen in Breedveld, Keienveld en E. De Blutslaan). Het geluidsniveau ligt overal boven de 65 db (A) – drempel en schommelt voor de meeste woningen in Breedveld rond 70 db (A). Het gaat dus om een stabiel en constant verkeersgeluid, wat als vrij storend wordt ervaren.

Door de hoge opgemeten waarden zou deze zone in aanmerking kunnen komen voor een geluidswerend scherm (met gemeentelijke tussenkomst van 43,5%).

Maar door de op- en afrit , de vallei tussen de autosnelweg en woonzone en de hoogte van de woningen (appartementen en bel-etages) zal een scherm hier slechts een beperkte geluidsreductie opleveren volgens de afdeling Wegenbouwkunde. De afdeling Wegenbouwkunde is van mening dat gevelisolatie hier beter resultaat zou geven. Zij kunnen hier echter niet in participeren.

Filmrolletjes en lamellen voor politie

Een firma uit Ternat diende de meeste gunstige offerte in voor de aankoop en ontwikkeling van filmrolletjes die voor snelheidscontroles worden gebruikt. Deze overeenkomst geldt voor drie jaar. Drie firma’s werden aangeschreven. De raming bedraagt 4.500 euro per jaar, btw inbegrepen.

Een firma uit Schepdaal diende de goedkoopste offerte in voor de aankoop en het plaatsen van zonsverduistering (lamellen) in de meeste lokalen van het nieuw hoofdgebouw van de lokale politie. Vijf gespecialiseerde firma’s werden aangeschreven. Het gaat om een uitgave van € 6.444.

Eén affiche per aanplakbord

Alle jeugdclubs worden er via de jeugddienst attent op gemaakt dat zij slechts één affiche op de officiële aanplakborden van de gemeente mogen plakken. Onlangs plakte een jeugdclub meerdere affiches voor haar fuif op de officiële aanplakborden.

Wachten op studie BIPT

Het schepencollege wacht de studie af van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) om een beslissing te nemen in het dossier van de zendmast op de parking van het recreatiecentrum in Itterbeek. Tegen het plaatsen van een zendmast op de parking van het recreatiecentrum rees onder meer protest van de naburige school ’t Keperke.

Wegdek aan politiegebouw wordt hersteld

Het schepencollege gaat prijs vragen voor de herstelling van het beschadigd wegdek in de Lange Haagstraat ter hoogte van het nieuwe politiegebouw.

Een gedeelte van het wegdek, meer bepaald het geasfalteerde gedeelte van de straat dat aansluit met de Stationsstraat in Dilbeek ter hoogte van het nieuwe hoofdgebouw van de lokale politie verkeert in zeer slechte staat. De asfaltlaag is op menige plaatsen losgekomen en er zijn op verschillende plaatsen putten in het wegdek. De dienst Openbare Werken herstelde deze putten al verschillende malen.

Bovendien blijft bij hevige neerslag het water op de rijbaan staan met als gevolg dat voetgangers en geparkeerde voertuigen door voorbij rijdende voertuigen nat en vuil worden door het opspattende water.

Hetzelfde geldt voor het losgekomen asfalt en grint, dat soms door voorbij rijdende voertuigen weg gekatapulteerd wordt wat kan leiden tot materiële en lichamelijke schade aan derden. De politie is vragende partij voor deze herstelling want op vrijdag 29 mei gaat het hoofdgebouw officieel geopend worden in aanwezigheid van onder meer de minister van Binnenlandse Zaken.

Bushalte aan de Heetveldelaan wordt verplaatst

Voor de bereikbaarheid van het rusthuis tijdens de werken van fase 2 aan de Kasteelhoeve, is het nodig de bushalte in de Heetveldelaan (kant Kasteelhoeve) te verplaatsen en een verkeersbord (uitgezonderd ziekenwagens) op die plaats te voorzien, zodat ziekenwagens daar kunnen parkeren. Er komt tevens een verharding op de doorgang door het poortje . Het schepencollege gaat prijs vragen voor de verplaatsing van het schuilhuisje en De Lijn Vlaams-Brabant aanschrijven met het verzoek de halte tijdelijk te willen verplaatsen vanaf de aanvang van de werkzaamheden van fase 2 aan de Kasteelhoeve.

Voorwaarden voor plaatsen verkiezingsborden

Op 7 juni trekken we naar de stembus voor de regionale en Europese verkiezingen. Hoe zit het nu ook alweer met de vergunningsplicht van verkiezingsborden? Het schepencollege herinnert nog even aan de voorwaarden.

° Op het openbaar domein mogen in principe niet zonder toestemming borden worden opgehangen of geplakt.

° Vanaf 7 maart is het plaatsen van verkiezingsborden op privé-domein vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning. Wel gelden drie bijkomende voorwaarden:

     1° Ten eerste geldt die vrijstelling enkel in ‘woongebied in ruime zin’ en in ‘industriegebied in ruime zin’. Buiten deze gebieden mag een bord niet vrij worden geplaatst, tenzij het verkiezingsbord zich in de tuin van een woning bevindt. Indien het bord niet aan deze voorwaarden voldoet, is toch een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk. Een verkiezingsbord in een weide langs een uitvalsweg mag dus in geen geval zomaar worden geplaatst.

     2° De tweede voorwaarde is dat de oppervlakte van het verkiezingsbord beperkt moet blijven tot maximum vier vierkante meter.

     3° Ten slotte moet de publiciteit binnen twee weken na afloop van de verkiezingen worden verwijderd. Half juni moet de straat er dus weer ‘verkiezingsbordenvrij’ bijliggen.”

20 jaar Bagaya-Kapelle

Naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van de werkgroep Bagaya-Kapelle worden de heer Aliou Sagna en mevrouw Banna Badji, verantwoordelijken van de Association des Jeunes de Bagaya, waar de werkgroep mee samenwerkt, uitgenodigd naar Sint-Ulriks-Kapelle van 11 tot 26 april. Zij worden op het gemeentehuis van Dilbeek ontvangen om 10.30 uur. De milieudienst van Dilbeek werkt samen met de werkgroep in het kader van de actie “boodschappentassen”. Deze worden aangemaakt in Bagaya.

Opnieuw bebloemingswedstrijd

Om de drie jaar organiseert de gemeente een bebloemingswedstrijd samen met de Tuinbouwvereniging. Voor de editie van 2009 komen vier categorieën in aanmerking:

            - de mooist bebloemde gevel en/of voortuin

            - de mooist bebloemde siertuin (kleiner dan 300 m²)

            - de mooist bebloemde siertuin (groter dan 300 m²)

            - de mooist bebloemde boerderij

 Meer details over deze bebloemingswedstrijd volgen later.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2009
Jean-Pierre Schoukens
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 15 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief