Dienstenonderneming DILBEEK zit in de lift

C21

Dienstenonderneming DILBEEK zit in de lift

Editiepajot_dilbeek_teamvergadering_dod_foto_jean-pierre_schoukens
De Raad van Bestuur met de medewerksters van de dienstenonderneming, uiterst rechts staat schepen Georges De Vliegher. - Foto Jean-Pierre Schoukens.
 

Dienstenonderneming Dilbeek (DOD) vzw, in het leven geroepen door een samenwerking van gemeente, OCMW en PWA, biedt elke inwoner van Dilbeek de mogelijkheid een beroep te doen op huishoudelijke hulp in het kader van dienstencheques. De Raad van Bestuur wil met de oprichting van dit tewerkstellingsproject aan de nood van de Dilbeekse bevolking tegemoet komen en tevens de hand reiken aan de zeer specifieke doelgroepmedewerkers (anderstaligen) door voor de nodige begeleiding en opleiding te zorgen. De vraag naar huishoudhulp blijft immers groot. Deze week hield de Dienstenonderneming haar eerste teamvergadering.

Als dienstenonderneming wil de nieuwe vzw de tewerkstelling van kansengroepen      bevorderen en de diversiteit op de werkvloer te stimuleren. Schepen Georges De Vliegher, voorzitter van de Raad van Bestuur van de dienstenonderneming: “Wij zien dit als één van de verantwoordelijkheden van het lokale bestuur. Waar in november 2007 van start werd gegaan met 3 poetsvrouwen, telt de dienstenonderneming intussen al 24 werknemers die samen meer dan 160 klanten helpen. De vraag naar huishoudhulp blijft groot en DOD zoekt nog steeds enthousiaste medewerkers om haar dienstverlening verder uit te bouwen.

Deze week vond de eerste teamvergadering plaats , voorafgegaan door een ontbijt waar de medewerkers en de leden van de Raad van Bestuur elkaar beter leerden kennen en dit in het belang van de onderneming. Deze bijeenkomst had ook tot doel de medewerkers te danken voor hun inzet en hun aandeel in de uitbouw van de organisatie alsook het bevorderen van de communicatie om zodoende vroegtijdig noden en behoeften te detecteren zodat gericht kan worden gewerkt naar een nog betere dienstverlening.

Het jaar 2008 was het eerste volledige werkjaar voor de onderneming. Financieel is het voor de Raad van Bestuur geen eenvoudige klus geweest om de eindjes aan elkaar te knopen. Het te krappe startkapitaal heeft ervoor gezorgd dat het     personeel slechts met mondjesmaat kon worden aangeworven wat de rentabiliteit van de onderneming niet ten goed kwam. Het gevolg was dat de onderneming 2007 heeft afgesloten met een tekort van ongeveer € 12 000 dat door het gemeentebestuur, zoals voorzien in de statuten, is bijgepast.

Voor 2008 kan de Raad van Bestuur een veel betere dienstjaarrekening voorleggen. Het eindresultaat voor 2008 is nog niet volledig gekend, maar vast    staat dat de dienstjaarrekening met een boni wordt afgesloten. Hiermee is het doel nog niet bereikt, de uitdaging voor 2009 is de onderneming verder uitbouwen zodat de wachtlijst aanzienlijk minder wordt en de financiële situatie nog verbetert. Er moet in 2009 voldoende financiële ruimte worden gecreëerd om aan de doelstellingen van opleiding en begeleiding van de medewerkers, beter te voldoen. 

Meer werknemers

Hiertoe zal de Raad van Bestuur in 2009 een tiental werknemers bijkomend aanwerven. De Raad van Bestuur kijkt met belangstelling uit naar medewerkers die actief mee willen werken aan het verwezenlijken van deze ambitie. Hou je van huishoudelijk werk, ben je geïnteresseerd in een toffe en afwisselende job en wil je genieten van alle wettelijke voordelen en van een echt arbeidscontract? Of ken je iemand die op zoek is naar een job binnen het huishoudelijk werk? Neem dan contact op met Helga Verdoodt om je kandidaat te stellen voor deze functie of voor verdere informatie. Je kan terecht bij:.

Dienstenonderneming Dilbeek vzw
Itterbeeksebaan 210
1701 Dilbeek
 02/ 568 09 26
dienstenonderneming@dilbeek.be

 Dienstencheques in praktijk

Een dienstencheque is een cheque die door een particulier wordt aangekocht om een werkuur dat een werknemer bij hem thuis heeft gepresteerd te betalen. Kortom, de klant beschikt over een huishoudelijke hulp en betaalt zijn of haar werk met dienstencheques. De dienstenonderneming regelt alle formaliteiten op het vlak van aanwerving en bezoldiging van de werknemer. Gezien alle werknemers werken binnen een contract van onbepaalde duur, kan een vast uurrooster gegarandeerd worden en krijgt de klant steeds dezelfde huishoudhulp over de vloer.

De dienstencheques worden gebruikt voor huishoudelijk werk bij de klant thuis of in    het kader van een tweede verblijfplaats. Het gaat met andere woorden om taken     zoals schoonmaak van het huis, poetsen van ramen, was- en strijkwerk, bereiden     van maaltijden en kleine naaiwerkjes. Werkzaamheden zoals het herstellen van een gootsteen, het herstellen van de elektriciteit, behangen of schilderen, het onderhouden van de tuin en kinderoppas zijn niet toegelaten in het kader van de dienstencheques.

Een dienstencheque kost 7,50€ en is goed voor 1 uur hulp. De dienstencheques     zijn verkrijgbaar in boekjes van minimum 10 cheques. Behalve de lage kostprijs wordt op de aankoop van dienstencheques een fiscaal voordeel toegekend van 30%.

Concreet

Om gebruik te kunnen maken van een huishoudhulp schrijft de klant zich in op de     wachtlijst van de dienstenonderneming. Op het inschrijvingsformulier kunnen de voorkeuren met betrekking tot de duur, frequentie, beschikbare momenten,… worden aangegeven. Bij het zoeken naar een geschikte huishoudhulp wordt hier in de mate van het mogelijke rekening mee gehouden.

De wachtlijst wordt opgesteld volgens datum van inschrijving. Dit is echter niet de     enige factor die de wachttijd voor een huishoudhulp bepaalt. Ook de specifieke aard van de vraag van de klant, het verloop van de dagelijkse werking en de mogelijkheid tot nieuwe aanwervingen spelen hierin mee. Dit laatste aspect is echter niet altijd even vanzelfsprekend. Niet enkel moeten kandidaten kwaliteitsvol werk leveren en een enthousiaste, gemotiveerde houding hebben, zij moeten zich ook zelfstandig van en naar de klant kunnen verplaatsen.

Hier wordt bij aanwerving steeds rekening mee gehouden. Er worden klanten    gezocht die makkelijk bereikbaar zijn voor de betrokken huishoudhulp.   Velen onder hen verplaatsen zich met behulp van het openbaar vervoer wat jammer genoeg regio’s binnen Dilbeek creëert waar niet altijd even vlot een huishoudhulp voor gevonden wordt.

Dienstenonderneming Dilbeek vzw blijft echter niet bij de pakken zitten. Er wordt samengewerkt met verschillende jobkanalen en er worden regelmatig nieuwe kandidaten uitgenodigd. Mensen die bij de dienstenonderneming aan de slag gaan kunnen dan ook rekenen op gunstige arbeidsvoorwaarden zoals een vast contract (min. 20u – max. 38u), vakantiegeld en eindejaarspremie, extra feestdagen volgens het systeem van de gemeente, sociale dekking,…”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief