DILBEEK - Grote Colruyt-plannen in de prullenmand na nieuw arrest

DILBEEK - Grote Colruyt-plannen in de prullenmand na nieuw arrest

Image1
 

Na 10 jaar staat Colruyt in Itterbeek nog geen stap verder, integendeel. Het buurtcomité heeft voor de vijfde keer op rij een procedure gewonnen tegen de komst van een grote supermarkt nabij het kruispunt Bettendries. Deze keer is het de Raad van State die de buurtbewoners gelijk geeft in hun strijd tegen de lokale verbreding van de Herdebeekstraat. De gemeente en de provincie slaagden er niet in om de talrijke bezwaren met betrekking tot de mobiliteit en de verkeersveiligheid te weerleggen. 

Om de stroom van voertuigen die naar een grote supermarkt zouden komen een beetje te vergemakkelijken koppelde de gemeente Dilbeek de vergunning voor de bouw van een grote Colruyt vast aan een verbreding van de Herdebeekstraat. De aanpassing van de rooilijn en de verlegging van de buurtweg liepen niet van een leien dakje. Het was al de derde poging van de gemeente en de winkelketen om deze horde te nemen. Opnieuw struikelen ze bij de Raad van State, dankzij een sterk onderbouwd dossier van de buurtbewoners. Het hoogste rechtsorgaan van het land stelt vast dat de talrijke bezwaren inzake mobiliteit onvoldoende of niet zorgvuldig worden weerlegd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant en de bevoegde minister. 

Ongeschikte locatie - Het is precies tien jaar geleden dat Colruyt zijn eerste bouwaanvraag indiende voor het realiseren van een grote winkel, met 1.500 m2 netto verkoopsoppervlakte veel groter dan alle andere winkels in Dilbeek. Door het nieuwe arrest liggen die ambitieuze plannen definitief in de prullenmand. In 2015 vernietigde de Raad van Vergunningsbetwistingen reeds de bouwvergunning met als vaststelling dat zo’n groot winkelgebouw “niet inpasbaar” is in de omgeving van Bettendries. 

David tegen Goliath - Het buurtcomité verdedigt nu al tien jaar met succes de landelijke rust en de woonkwaliteit in Sint-Anna-Pede ten overstaan van de mogelijke komst van de supermarkt. Opvallend en zelfs uniek is het feit dat “David” het al 10 jaar zonder advocaten opneemt tegen het legertje advocaten van de gemeente, de Deputatie, het Vlaams Gewest en “Goliath” Colruyt. 

Wat nu? Onlangs nam Colruyt contact met de buurtbewoners over een eventuele bijsturing van de vernietigde bouwplannen. De winkelketen en het buurtcomité zitten echter nog niet op dezelfde golflengte. “Alle arresten geven de tegenstanders van een grote winkel in de woonwijk Bettendries gelijk, het is dan ook logisch dat men na tien verloren jaren in Halle goed nadenkt over een andere invulling van het terrein. Als daar een winkel bij behoort zal die veel kleiner moeten zijn om enige kans te maken in nieuwe procedures en moet het winkelverkeer een veilige en betrouwbare oplossing vinden, weg van de woonwijk en de lokale school”, aldus de woordvoerder van het buurtcomité die alle sympathisanten dankt voor hun steun de voorbije tien jaar. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 feb 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 21 mei 2020
PenZine | 17 apr 2020

archief