DILBEEK - Heemkring Bodeghave plant “Boom van hoop”

C21

DILBEEK - Heemkring Bodeghave plant “Boom van hoop”

050
 
007
 
026
 
036
 

Sinds kort prijkt op het grasperk voor het huisje Mostinckx een nog spichtige appelboom. Het identificatieplaatje dat bij deze boom werd aangebracht, draagt deze boodschap : “Deze appelboom werd op 18 januari 2021 geplant, in volle coronatijd. Tot deze dag lieten reeds 20.453 Belgen het leven door het virus.

 

De boom is van het ras “Sint-Martens-Bodegem”. Een uniek ras, hier ontwikkeld. De appel is smakelijk, de boom zeer resistent. Aangezien begin januari 2021 met de vaccinatie van de bevolking werd gestart, vertolkt deze “Bodegemnaar” onze HOOP op betere tijden.

Heemkring Bodeghave”.

 

De appelvariëteit “Sint-Martens-Bodegem” werd eind vorige eeuw eerder toevallig ontdekt op een appel- en perententoonstelling van de Nationale Boomgaardenstichting. Deze stichting blijkt tot vandaag over entmateriaal van de moederboom te beschikken.

Voorzitter Luk Zelderloo aarzelde niet om vier exemplaren van deze unieke appelvariëteit aan te kopen. Eén ervan werd bij het huisje Mostinckx aangeplant en prompt tot “Boom van hoop” gedoopt.

 

Merkwaardig detail : de herkomst van de naam “Sint-Martens-Bodegem” die deze appelsoort draagt, is tot nog toe onbekend. Samen met de Nationale Boomgaardenstichting wil Heemkring Bodeghave de zoektocht naar  de herkomst en naamgeving van deze appel onverdroten verder zetten.

 

De appelboom wordt op zaterdag 20 februari om 14 uur door Dilbeeks burgemeester Willy Segers plechtig onthuld.

 

De bestuurs- en andere leden van Heemkring Bodeghave werden uitgenodigd om deze onthulling coronaveilig bij te wonen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 feb 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 12 jun 2021
Roger Swalens | 03 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 19 mei 2021
Sam Herremans | 18 mei 2021
Sam Herremans | 08 mei 2021

archief