DILBEEK - Weide wordt bos in Ter Planken

DILBEEK - Weide wordt bos in Ter Planken

Editiepajot_logo_gemeente_dilbeek_

Op  8 maart gaat de professionele terreinploeg van Natuurpunt van start met de aanleg van een bos op het natuurbestemde grasland Ter Planken,  gelegen naast het voetbalveld langs de Jan De Trochstraat in Schepdaal.  De bebossing wordt financieel gesteund door de provincie en door 3 bedrijven: Arcadis, ABN/Amro en Out of Use. Deze laatste  hield hiervoor afgelopen jaar een gsm-inzamelactie, o.a. in Odisee. Aanvankelijk was het bedoeling  dat bedrijfspersoneel, leerlingen en wijkbewoners de plantjes zouden komen planten maar corona stak daar een stokje voor. 

 

Ter Planken maakte in de 8e eeuw deel uit van een ca. 3 ha grote overstromingsvijver en werd later omgevormd tot een soortenarm graasweide, die echter potentieel kan evolueren naar een biologisch waardevol elzenrijk essen-olmenbos. Bebossing is  aangewezen om het bos versneld tot stand te laten  komen.Deze optie kadert volkomen in de prioriteit van de Vlaamse overheid, die streeft naar een bosuitbreiding  met 4000 ha tegen 2024. Omgerekend naar Dilbeek betekent dit een toename met minstens 3 ha per jaar. Na het gemeentelijk Herdebeekbos (5 ha, 2014)  en het ANB-bos aan de Wolfsputten (1,3 ha, 2020) draagt Natuurpunt nu dus zijn bomen bij. Wie volgt ? 

 

Het bos kan een belangrijke stapsteen worden in de ecologische verbinding tussen het Begijnenborrebos en de Zibbeekvallei enerzijds, en via  de Plankenbeekvallei, met de vallei van de Pedebeek, waar natuurbeheer door de Afdeling Natuur en Bos en Natuurpunt al een 10-tal jaar geleden ingang heeft gevonden.

 

We zijn uitgegaan van een groepsgewijze aanplanting van 500 bomen (Zomereik, Winterlinde, Haagbeuk, Zoete kers, Grauwe wilg, Geoorde wilg en Fladderiep en van 2750 struiken in brede boszomen, bestaande uit Gewone vogelkers, Aalbes, Hazelaar, Eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, Wilde kardinaalsmuts, Gewone vlier, Rode kornoelje en Sleedoorn. De bebossing is extensief, laat voldoende ruimte voor spontane bosontwikkeling. De toegankelijkheid van het bos wordt verzekerd door een ringvormig wandelpad dat zal aansluiten op de Plankenveldweg (Vierbekenwandeling) en op het speelbosje van de wijk. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mrt 2021
Sam Herremans
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 06 apr 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 18 mrt 2021
Marc Sluys | 26 feb 2021

archief