DILBEEK - Duik in het Bodegems verleden tijdens Open Monumentendag

C21

DILBEEK - Duik in het Bodegems verleden tijdens Open Monumentendag

Huisje_mostinckx__c__elsemieke_de_troy__3_
 
Huisje_mostinckx__c__elsemieke_de_troy__8_
 

Dilbeek organiseert al voor de 33ste keer Open Monumentendag. Na de digitale editie van vorig jaar, wordt Open Monumentendag opnieuw een plaats van ontmoeting. 

 

Op zondag 12 september kunnen deelnemers, als echte ontdekkingsreizigers, duiken in het verleden van Sint-Martens-Bodegem. Een korte wandeling brengt hen langsheen enkele monumenten én hun vroegere bewoners. Ontmoet o.a. Henri Appelmans van Hoeve Appelmans en zuster Mina van de dorpsschool. Ieder uur vertrekken er gegidste wandelingen (inschrijven verplicht). Maar deelnemers kunnen de wandeling ook op eigen tempo, met behulp van informatieborden en bewegwijzering, of op een speelse manier, dankzij de activiteit ‘Beugemse schelm’ beleven (inschrijven niet verplicht). 

 

Deelnemers die niet genoeg kunnen krijgen van de Bodegemse geschiedenis laten we niet op hun honger zitten: ze kunnen de dag zelf genieten van de tentoonstelling ‘Bijzondere Bodegemnaars’ van heemkring Bodeghave. Bovendien werd er speciaal voor Open Monumentendag een nieuwe brochure ontwikkeld: ‘De dorpskern van Sint-Martens-Bodegem: enkele monumenten in woord en beeld’. Deze publicatie kan je ter plaatse kopen. Tot slot werd ook aan de sfeer gedacht: na twee toeristische seizoenen waarin er amper of geen uitbatingen zijn doorgegaan in Huisje Mostinckx, kan je je dorst komen lessen op deze prachtige erfgoedsite.

 

Ook Tramsite Schepdaal organiseert een activiteit met Open Monumentendag. Deelnemers kunnen beide activiteiten probleemloos combineren dankzij de tijdelijke, bewegwijzerde wandel- en fietsroute tussen beiden evenementlocaties.

 

“De coronamaatregelen dagen ons uit om evenementen creatief in te kleden. Dankzij een unieke samenwerking tussen de twee heemkringen van Sint-Martens-Bodegem, Bodeghave en BKW, vzw Familiekunde, Tramsite Schepdaal, verschillende erfgoedvrijwilligers en de gemeente Dilbeek hebben we een mooi aanbod op poten kunnen zetten,” aldus Anneleen Van den Houte, schepen van Vrije Tijd.

 

Geïnteresseerden worden zondag 12 september tussen 10u en 18u verwacht op het Dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem. Door werkzaamheden zal de Ternatstraat nog afgesloten zijn voor het verkeer. Het centrum is te bereiken via de Molen-, Schepdaal-, en Bodegemstraat. Automobilisten parkeren zich best buiten het centrum. Meer info vind je op www.westrand.be/openmonumentendag. Via deze link kan je je ook inschrijven voor de gegidste wandelingen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 aug 2021
Sam Herremans
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 23 okt 2021
Sam Herremans | 11 okt 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 10 okt 2021
Marc Sluys | 27 sep 2021

archief