DILBEEK/TERNAT – Met de fiets op archeologisch onderzoek

C21 Css

DILBEEK/TERNAT – Met de fiets op archeologisch onderzoek

Archeologiefietstocht
 
Alena_dilbeek_img_4640
Men start in het centrum van Dilbeek bij de Sint-Alenatoren, het laatste overblijfsel van het kasteel van Dilbeek, een middeleeuwse motte uit de 11de eeuw
 

Dit jaar gaan de Archeologiedagen door op 8, 9 en 10 oktober 2021. Het Vlaams Agentschap Erfgoed stippelde - In samenwerking met intergemeentelijke dienst onroerend erfgoed Pajottenland & Zennevallei en Vlaanderen Fietsland - een 32 km lange fietsroute uit die vertrekt aan het gemeentehuis van Dilbeek en die er via Wambeek, Sint-Martens-Bodegem en Groot-Bijgaarden weer eindigt.

Men start in het centrum van Dilbeek bij de Sint-Alenatoren, het laatste overblijfsel van het kasteel van Dilbeek, een middeleeuwse motte uit de 11de eeuw en rijdt via de Zuurweidestraat, waar een quasi volledige Romeinse villa werd opgegraven. Langs het spoor fiets je richting het pittoreske Wambeek, en ontdek je dat er tijdens de verdubbeling van het tracé heel wat archeologische resten zijn aangetroffen. Zoals een romeinse ijzeroven en nederzetting aan de Langestraat en een Gallo-Romeinse villa tussen de Schapenbaan en de spoorweg. Zie hierover meer op https://drive.google.com/file/d/1PWllbOauTX_IQ54acwyh164Ynuu-MWw9/view .  

Op de terugweg blaas je even uit in de stemmige Sint-Wivina-abdij. Je verkent de brede lanen van Dilbeek en de landelijke wegen tussen Ternat en Brussel. Onderweg zie je een aantal brouwerijcomplexen. Je vindt er vast eentje dat nog werkzaam is. De route is geschikt voor de geoefende fietser of fietsers met een e-bike. 

De route is gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten in Vlaanderen. Per stop lees je op de website van onroerend erfgoed een beschrijving van wat je kan ontdekken. Omdat niet alle archeologische bezienswaardigheden langs knooppunten liggen, zal je af en toe moeten afwijken van die knooppuntenroute. Download de folder met de route en een overzichtskaartje en ga op ontdekking.

Vertrek Kasteel / Gemeentehuis, Gemeenteplein 1, 1700 Dilbeek

https://www.onroerenderfgoed.be/archeologische-fietstocht-dilbeek 

https://www.archeologiedagen.be/archeologiedagen-2021 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 okt 2021
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 22 jun 2022

archief