Concertband PEDE krijgt nieuwe dirigent

C21

Concertband PEDE krijgt nieuwe dirigent

Img_0449-1
 

De Concertband Pede, een van de grootste orkesten van Dilbeek en omstreken, gaat zijn honderdvijftigste jaar in met een nieuwe dirigent. Pieter Appelmans neemt het stokje over.
Twaalf jaar lang werd het symfonisch blaasorkest gedirigeerd door Jerôme Hoppe, maar die heeft beslist om andere wegen in te slaan en zich te concentreren op het zelf spelen en produceren van muziek. Een lastige beslissing voor hemzelf en een pijnlijke voor het orkest. Na een oproep via de Vlaamse amateurmuziekorganisatie Vlamo en de Vlaamse Dirigentenvereniging, boden zich vier dirigenten aan. De concertband voelde met alle vier een match, maar uiteindelijk werd het Pieter Appelmans uit Roosdaal, die ook al dirigent is bij de Koninklijke Fanfare De Eendracht in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Appelmans zal niet enkel de concertband dirigeren, maar ook het ‘instap-orkest’: de samenspelklas van het muziekatelier Da Capo, de eigen muziekopleiding van de concertband. 

De Concertband Pede kan daarmee met een nieuwe adem zijn feestjaar 2023 ingaan, wanneer het 150 jaar geleden zal zijn dat enkele leden van het kerkkoor van Sint-Gertrudis-Pede de drang voelden om het ook eens op instrumenten te proberen. Onder de afkeurende blik van de pastoor, die vreesde voor wat muziek met de zeden zou doen, en onder de goedkeurende blik van de plaatselijke brouwer, die het wel zag zitten om met een eigen fanfare de brouwer van het naburige Schepdaal de loef af te steken. 

De pastoor kreeg gelijk: al snel kregen de processiemarsen het gezelschap van andere marsen, en werden al marcherend álle kapellekens bezocht. De fanfare bloeide, werd na vijftig jaar ‘koninklijk’, evolueerde door naar een harmonie (met ook houtblazers) en tenslotte naar een concertband (met ook niet-draagbare instrumenten zoals drums, pauken, keyboard, basgitaar). Gedaan met marcheren. En dat antieke kostuum met kepie, gouden tressen en broek-met-zijstreep kon ook weg. Het aloude hoempa-repertoire werd opengetrokken: van Bach tot Bono, van U2 tot K3, van filmmuziek tot jazz. De brouwerijen, van Pede én van Schepdaal, zijn niet meer.

Vandaag treedt de groep op in zalen, en al eens een kerk, en begeleidt ze geregeld populaire zangers, van Belle Perez over Guido Belcanto tot Willy Sommers. Op zondag 22 mei staat ze samen met Udo in De Westrand (kaarten aldaar). Dat wordt meteen het afscheidsconcert van Jerôme Hoppe – met Pieter Appelmans in een gastrol als trompettist – waarna Appelmans overneemt. Zoals het er nu naar uitziet, staat hij de eerste keer met zijn rug naar u toe op Schepdaal Feest. 

www.concertbandpede.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 jan 2023

archief