DILBEEK - De gemeente kan masterplan Keperenbergsite uitvoeren dankzij subsidie van 1 miljoen euro

C21

DILBEEK - De gemeente kan masterplan Keperenbergsite uitvoeren dankzij subsidie van 1 miljoen euro

A_dilbeek_project
Foto Haviland
 
Veel Vlaamse gemeenten kampen met verouderde sport- en vrijetijdsinfrastructuur en kunnen de nodige renovaties niet betalen. Zo ook in Dilbeek, waar ze de keperenbergsite in deelgemeenten Itterbeek aan een grondige metamorfose willen onderwerpen. De gemeente maakte in 2021 daarvoor al een ambitieus masterplan op. In samenwerking met de subsidioloog van Haviland haalden ze nu een subsidie binnen van 1 miljoen euro. Het behalen van de subsidie was van cruciaal belang voor de gemeente, want zonder die extra middelen was de realisatie van het masterplan budgettair niet haalbaar geweest.
 
Samenwerken aan een sterk subsidiedossier
 
Diethard Vanderheyden, deskundige patrimonium bij de gemeente Dilbeek : "Voor onze gemeentediensten was het een nieuwe manier van samenwerken aan een subsidiedossier. We hebben veel geleerd uit dit proces.
 
Diethard Vanderheyden, deskundige patrimonium bij de gemeente Dilbeek: "Om zijn dossier te kunnen opmaken moet de subsidioloog eerst de nodige documenten en informatie ontvangen. Je hebt er dus wel nog wat werk aan, maar veel minder dan dat je het zelf allemaal zou moeten uitzoeken."
Diethard: "We konden uiteindelijk een sterk subsidiedossier indienen, en - belangrijker nog -, we hebben een subsidiebedrag van 1 miljoen euro binnengehaald. Met die extra middelen kunnen we het keperenbergproject realiseren. Zonder die subsidie was dat voor de gemeente niet haalbaar geweest."
 
Koen De Reu, subsidioloog bij Haviland: "Als subsidioloog werk ik aan verschillende soorten dossiers: erfgoed, toerisme, gemeente zonder gemeentehuis, enzovoort. Elke oproep heeft zijn eigen indieningsprocedure en platform, maar de fases zijn wel altijd gelijklopend. 
 
Koen De Reu, subsidioloog bij Haviland: "Ik kan mijn opgebouwde vakkenis en ervaring inzetten bij gelijkaardige dossiers. Geen enkel dossier is echter hetzelfde, dat maakt mijn werk zo boeiend. Dat vormt tegelijk ook de grootste uitdaging voor gemeenten die zelf hun subsidieaanvragen moeten indienen."
Koen: "De grote bottleneck bij subsidiedossiers zijn meestal concrete ideëen koppelen aan de beschikbare oproepen. Bij een van de vennoten heb ik bijvoorbeeld met hen samengezeten om in kaart te brengen voor welk project ze welke subsidie kunnen krijgen. Een ander moeilijkheid is echter ook de wisselwerking met de overbevraagde ambtenaren. Zij schakelen mij in om hen te ontlasten van de subsidieaanvraag en de opvolging ervan, maar om aan de slag te kunnen gaan heb ik uiteraard eerst de nodige input nodig. Dat is niet altijd evident." 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 29 jan 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief