DILBEEK - Leerlingen Grieks gingen naar de universiteit in Gent

C21

DILBEEK - Leerlingen Grieks gingen naar de universiteit in Gent

Img_1435
 
Op vrijdag trokken 67 leerlingen Grieks van het Regina Caelilyceum naar Gent om daar kennis te maken met afdeling Letteren van de universiteit. Eerst werden de leerlingen rondgeleid in de bibliotheek; ze mochten zelfs een exclusief deel betreden waar niet eens professoren binnen mogen. Hier lagen er stukken uitgestald versierd met miniaturen van goud. Normaal gezien wordt zo'n werk niet uit de speciale kelders gehaald, tenzij voor een tentoonstelling. Eén van deze boeken alleen al kostte 2,5 miljoen euro. Er lagen ook boeken van de eerste boekdrukkunst, echte stukken papyrus van 2300 jaar geleden (de oudst-mogelijke stukjes die bestaan) en originele tekeningen van de zuil van Trajanus. 
Daarna mochten de leerlingen de boekentoren in: vanuit de kelder rechtstreeks naar de hoogste verdieping: daar had de groep een adembenemend uitzicht over heel Gent. Vanuit deze chique zaal leidde een kleine wenteltrap de studenten naar de verdiepingen met boeken. In totaal zijn er 19 verdiepingen met boeken, en daaronder in de kelders nog reusachtige bunkers met speciaal licht en acclimatisatie om hun dure en oude werken te beschermen. 

Na de uitgebreide en unieke rondleiding werd het tijd om zelf aan de slag te gaan. De tweedejaars kregen les over zwarte magie en papyrus. Na de uitleg mochten ze zelf met een rietpen hun stuk papyrus beschrijven, en dit dan ook meenemen naar huis: een mooie herinnering aan een bijzondere dag. Hun bewondering en passie voor de Griekse taal is na deze indrukwekkende dag op de Universiteit van Gent nog meer toegenomen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jun 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief