Klimaatactieplan DILBEEK

C21

Klimaatactieplan DILBEEK

Schermafbeelding_2022-12-08_om_11
 

-Dilbeek moet een groene en leefbare gemeente worden waar het comfortabel wonen en aangenaam vertoeven wordt. Dat is het doel van het klimaatplan dat door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Om daartoe te komen, willen we evolueren naar een koolstofvrije samenleving. Een eerste belangrijke tussenstap is een daling van de CO2-uitstoot met 40% tegen 2030.

“Door nu maatregelen te nemen voorkomen we later een hogere kost. Uiteraard kunnen we dit niet alleen”, zegt schepen Quaghebeur, “we verwachten dat onze inwoners zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen.”

Transport

De meeste uitstoot in Dilbeek is gelinkt aan transport, dus zetten we de komende jaren nog meer in op het principe dat elk vervoersmiddel zijn eigen plekje verdient. Op de hoofdassen wordt daarom verder gewerkt aan een vlotteverkeersdoorstroming voor gemotoriseerd verkeer. Daarnaast investeert de gemeente verder in een uitgebouwd fietsroutenetwerk, een sterk fietsparkeerplan en autoluwe wijken. Verder wordt gestart met elektrische deelmobiliteit.

Gebouwen
Huizen en andere gebouwen hebben veel energie nodig om een aangename temperatuur te bewaren. Er komt een vervolg op de succesvolle “Uit Je Dak”-campagne om gezinnen en bedrijven te ondersteunen bij energierenovaties.

Leren omgaan met verandering

In het plan staan niet enkel doelstellingen om minder CO2 uit te stoten. Nieuw is dat in dit plan ook adaptatiemaatregelen werden opgenomen. We willen immers niet alleen de klimaatverandering tegen gaan, maar ook beter omgaan met de effecten die er nu al zijn. Anders gezegd: hoe kunnen we ons beter beschermen? 
“Zelfs als we nu volledig klimaatneutraal worden, blijven die effecten nog decennia doorwerken. Vandaar dat we maximaal inzetten op onthardenvergroenen, ruimte creëren voor water, … en ga zo maar door. Hiervoor is het noodzakelijk dat de inwoners mee de handen uit de mouwen steken. Ook zij hebben er immers belang bij. Denk maar aan de dorre tuin bij een erg droge zomer of de ondergelopen kelders bij hevige regenbuien.” aldus schepen Luc Deleu.
Vergis je niet, zelf nemen we deze uitdagingen ook ernstig,” voegt burgemeester Segers nog toe. “Klimaatbeleid is een collectieve verantwoordelijkheid. Door de combinatie van een ambitieus beleid en de inzet van de Dilbekenaars zorgen we er samen voor dat we allemaal klaar zijn voor morgen.”

In het plan wordt onder meer concreet gesteld dat er tegen 2030 voor elke inwoner

·       een boom bijkomt,

·       1m2 onthard wordt,

·       1m fietspad extra aangelegd wordt. 

Meer info: https://www.dilbeek.be/nl/klimaatplan

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 dec 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 jan 2023

archief