Wegenwerken maken DILBEEK klaar voor morgen

C21

Wegenwerken maken DILBEEK klaar voor morgen

Schermafbeelding_2022-12-19_om_10
De vernieuwde Itterbeeksebaan met 4,4 km aan fietspad, gescheiden van de rijweg.
 
Schermafbeelding_2022-12-19_om_10
Aan het gemeenteplein werd 400 m² onthard.
 

De afronding van een aantal grote wegenwerken dit jaar maakt Dilbeek alweer wat meer “klaar voor morgen”. Ook in 2023 zitten er heel wat projecten in de pijplijn. “Klaar voor morgen” betekent dat de gemeente inzet op het aanleggen van wegen die tegen een stoot kunnen, hierbij gebruik makend van duurzame materialen en groenzones waar mogelijk, zonder de verkeersveiligheid uit het oog te verliezen. Zo wordt er gebouwd aan een veilige, maar ook groene omgeving, gewapend tegen de klimaatverandering.

In 2022 kwam er meer dan 10 km aan fietspad bij!

Eén van de belangrijkste werken van 2022 is de heraanleg van de Itterbeeksebaan. De volledige openbare weg werd er vernieuwd samen met voetpaden, fietspaden en waar mogelijk parkeerstroken. Centraal in de project: de actieve weggebruiker! Zo werd er maar liefst 4,4 km aan fietspaden aangelegd, gescheiden van de rijweg. Daarmee is niet enkel de veiligheid van de fietser verhoogd, maar ook het fietscomfort. 

Daarnaast is de vernieuwing van de Bodegemstraat en Ternatstraat volledig afgerond begin dit jaar met als resultaat maar liefst 5,8 km aan veilige fietspaden. Samen met de nieuwe Itterbeeksebaan is de fietsverbinding tussen Anderlecht en Ternat het afgelopen jaar een heel stuk veiliger geworden. In de Bodegemstraat en de Ternatstraat werd naast het wegdek ook de riolering aangepakt. Afvalwater wordt nu gescheiden afgevoerd naar een waterzuiveringsinstallatie, terwijl regenwater naar natuurlijke beekstructuren stroomt.

“We hebben in 2022 heel wat wegenwerken uitgevoerd om de Dilbeekse openbare ruimte ‘klaar te maken voor morgen’. Hierbij hebben we uiteraard oog voor het optimaliseren van de verkeersveiligheid. De actieve weggebruiker staat hierbij centraal. Zo werd er in 2022 maar liefst meer dan 10 kilometer extra fietspaden aangelegd in Dilbeek. Samen met de 20 kilometer die er in voorgaande jaren werd aangelegd, staat de teller intussen op 30!,” zegt schepen Stijn Quaghebeur.

In 2022 werd er 3300 m² onthard!
Het afgelopen jaar werd er ook sterk ingezet op ontharding. Dat ziet er niet alleen veel mooier uit, maar zorgt er ook voor dat het regenwater vlotter door de bodem kan worden opgenomen. De straten Sportlaan, Lusthuizenlaan, Bundersdreef, Vlazendaalstraat en Kattenstraat werden zo voorzien van een nieuw uitzicht.  

Aan het Gemeenteplein van Dilbeek is zowat 400m² onthard. Hierdoor is er niet alleen meer groen, maar ook meer ruimte is voor de lokale horeca én een veilige doorsteek is voor voetgangers en fietsers. Allemaal samen goed voor om en bij de 3300 m² ontharding.

Ook in 2023 gaan de wegenwerken door!
“In 2023 gaan we verder op het elan van 2022,” zegt schepen Stijn Quaghebeur, “Zo zijn nutsmaatschappijen nu reeds aan de slag in de Baron de Vironlaan als voorbereiding op de volledige heraanleg ervan. Dilbeek wil er namelijk werk maken van een kwalitatieve inrichting op vlak van leefbaarheid en ecologie, én met oog voor de actieve weggebruiker. De Baron de Vironlaan zal zo een waardige poort worden naar het centrum van Dilbeek.”

Niet alleen de Baron de Vironlaan wordt aangepakt, ook de belangrijke Brusselstraat in Sint-Ulriks-Kapelle zal in 2023 onder handen genomen worden. We werken tevens een aantal landelijke wegen af (Bruine-Lieve-Heerstraat, Neerstraat, Horekensweg) die ingeschakeld kunnen worden in het voetgangers- en fietsnetwerk. 

De Werkvennootschap zal in januari starten aan de fietssnelweg tussen Sint-Martens-Bodegem en Brussel (F2).

Andere integrale dossiers worden verder voorbereid: de heraanleg van de Stationsstraat te Dilbeek en de Vlaanderenlaan op de grens van Bodegem en Dilbeek. 

Verder zal het masterplan Groot-Bijgaarden - een participatief traject met handelaars en bewoners om het centrum van Groot-Bijgaarden te hertekenen - verder vorm gegeven worden in 2023. De eerste stappen werden reeds gezet in het najaar van dit jaar: aan de hand van een participatiebus werden de ideeën en voorstellen van de Groot-Bijgaardenaren verzameld. Dit was een groot succes: meer dan 120 inwoners kwamen langs bij de bus om hun visie en input te geven. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 dec 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief