DILBEEK verliest Fairtrade label door gebrek aan engagement gemeentebestuur

C21

DILBEEK verliest Fairtrade label door gebrek aan engagement gemeentebestuur

35537542-3752-40c1-994a-361a7dbc2250
 

Het gemeentebestuur van Dilbeek heeft recent het Fairtrade label verloren, een droevige ontwikkeling voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor deze zaak. Denk Dilbeek, hield een actie aan het bord met Fairtrade gemeente dat symbool moet staan voor het engagement van de gemeente samen met het middenveld, maar ook horeca bedrijven, winkels en scholen. Het bord kreeg een rouwband om en er werd symbolisch ook wat as verstrooid omdat het engagement van het huidig bestuur duidelijk dood is ter zake…

 

OOK SUBSIDIES RIS AFGESCHAFT

 

Het verlies van het label komt bovenop het eerdere uitrangeren van de Noord-Zuid ambtenaar en het afschaffen van de RIS (Raad Internationale Samenwerking) subsidies. Het gebrek aan engagement van het huidige bestuur als het gaat om internationale samenwerking is nu overduidelijk geworden, zegt Denk Dilbeek.

 

De vrijwilligers van de RIS organisaties waren nog maar net bekomen van het schrappen van hun werkingsmiddelen op de gemeenteraad in december, toen er opnieuw slecht nieuws kwam voor degenen die zich inzetten voor de Fairtrade- en korte ketengedachte. Dit gebeurde nota bene in de week van de vrijwilliger.

 

Het N-VA-Open VLD-bestuur verklaarde trots dat het geen meerwaarde meer ziet in het uitdragen van deze gedachte, door zich aan te sluiten bij de andere bijna 200 Vlaamse gemeenten (ongeveer 2 op 3). Dit is opmerkelijk omdat Dilbeek jarenlang een koploper was in deze materie.

 

Het behouden van een Fairtrade titel is een belangrijke signaalfunctie van de gemeente om ook zijn burgers aan te zetten om aandacht te hebben voor een eerlijke handel, waar ieder van ons met kleine daden een wereld van verschil kan maken.

 

De ontgoocheling bij de vele RIS vrijwilligers is dan ook enorm, en ook bij, Denk Dilbeek, overheerst teleurstelling. Ze hopen dat deze situatie nog kan worden omgedraaid in de komende jaren, maar maken zich geen illusies. Op dit kille bestuur zullen men allicht niet moeten rekenen hiervoor.

PANNENKOEKEN VOOR 12 12

Morgen verkoopt Denk Dilbeek pannenkoeken op de boerenmarkt tussen 9u30 en 12 u. Dit alles ten voordele van de solidariteitsactie van 12  12 , om de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije te ondersteunen

Eerder verschenen

Actie tegen schrappen subsidies ontwikkelingssamenwerking 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2023
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief