Welkom kleine Zorro!

C21

Welkom kleine Zorro!

Guido_en_annie1
 

Ze praten over Elio en Elise alsof het hun huisdiertjes zijn. Maar niets is minder waar: het zijn twee eikelmuizen die leven op een perceel in Groot-Bijgaarden. Guido Vandenbegin en Annie Versaen zetten zich hier met hart en ziel in om de populatie van dit beschermd diertje in stand te houden

Al tientallen jaren zetten Guido en Annie zich in voor de natuur. Door hun passie vergaarden ze heel wat kennis. Zo ook over de eikelmuis. “We verwelkomen hier al heel lang eikelmuizen. De eerste hebben we ontdekt toen we onze mezenkasten wilden uitkuisen. Ze waren nog in winterslaap”, vertellen ze enthousiast. Of ze het diertje - dat behoort tot de familie van de slaapmuizen - meteen herkenden? “Ja, hoor. Een eikelmuis heeft een typisch zorromaskertje en een pluimstaart”, lachen ze.

 

Perfecte biotoop

Sinds 2011 registeren ze hun waarnemingen ook op waarnemingen.be, een Belgisch natuurplatform. “We hebben er in al die jaren al zeven gevonden”, gaan ze trots verder. Het perceel richten ze in als perfecte biotoop voor de eikelmuis. Struwelen met inheemse soorten, fruitbomen van oude fruitrassen, veel klimop, steenhopen, nestkasten en een voederplank merk ik hier op. “Het kan hier misschien een wildernis lijken, maar alles is weldoordacht, in functie van de eikelmuis dus. Het is triestig dat hun populatie drastisch achteruitgaat. De weinige natuurverbindingen hebben hier zeker mee te maken. Wist je trouwens dat een eikelmuis amper op de grond komt? Dat is te riskant. Vijanden liggen overal op de loer. Ze bewegen zich vooral op hoogte. In onze boomgaard met oude rassen bijvoorbeeld laten we de kruinen tot tegen elkaar komen. Zo kan de eikelmuis zich van boom naar boom begeven”, leggen ze uit.  

 

Het eikelmuisproject

Sinds 2021 loopt in Vlaams-Brabant het project eikelmuis. Met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant onderneemt Natuurpunt Studie samen met de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen allerlei acties om de achteruitgang van de eikelmuis tegen te gaan. Guido en Annie stonden op de eerste rij om mee te stappen in het project, samen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. ”Door het project zijn we gemachtigd op zeer regelmatige basis controles te doen in de nestkasten. En Elio en Elise dragen sinds mei 2022 ook een zendertje. Het is zo fijn om nu ook samen te werken met specialisten. Ons inzetten voor de eikelmuis is echt onze missie geworden”, aldus Guido en Annie. 

Het volledige artikel en nog veel meer boeiende reportages lees je in het nieuwe nummer van PenZine. Lees PenZine online of ga je gratis exemplaar ophalen in 1 van de vele verdeelpunten

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2023
PenZine
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief