Jos Mertens wordt vierde ereburger van DILBEEK

C21

Jos Mertens wordt vierde ereburger van DILBEEK

Editiepajot_dilbeek_componist_jos_mertens__foto_jean-pierre_schoukens
Jos Mertens werd geboren in Ternat. - Foto Jean-Pierre Schoukens.
 

Groot-Bijgaardenaar Jos Mertens wordt de vierde ereburger van de gemeente Dilbeek. Het schepencollege gaat in op de vraag van de vzw Europeade Comité Vlaanderen vzw om naar aanleiding van de viering van heer Jos Mertens op 16 oktober 2009 het ereburgerschap van de gemeente toe te kennen. Op die dag wordt hem ook het Gulden Spoor overhandigd. Jos Mertens is organist, pianist en componist. Hij schreef onder meer het Dilbeeks Volkslied en zijn compositie “Het Avondliedje’’ maakte een wereldtournee. De gemeenteraad moet in zijn zitting nog zijn akkoord betuigen over dit ereburgerschap. Eerder werden kunstschilder Jacky Duyck, Zuster Lutgardis en voetbalcoryfee Paul Van Himst al tot ereburger geïnstalleerd.

Jos Mertens werd geboren in Ternat op 17 oktober 1924. Van jongs af aan bleek zijn aanleg voor muziek. Hij werkte zich als autodidact op in het orgelspel, harmonie en compositie. Voor de jury van het Belgische Muziekcollege in Antwerpen legde hij examens af waarin onder meer Lodewijk Mortelmans, Lodewijk De Vocht en Emiel Bosquet zitting hadden. Daarna studeerde hij aan verschillende muziekacademies. Hij behaalde in Asse het einddiploma piano, in Aalst een eerste prijs harmonie met stadsmedaille en in Halle de regeringsmedaille voor orgel. Als pianist of organist werkte hij mee aan een groot aantal concerten, liedrecitals, zangavonden, schoolzangfeesten, de Vlaamse Nationale Zangfeesten, de Dag van het Vlaamse Lied, de Europeade, enz.

Momenteel is Jos titularis-organist van de Egidiuskerk in Groot-Bijgaarden en organiseert daar jaarlijks in juli het festival “Muziek op Zondag” waarbij allerhande koren, vocale en instrumentale solisten en ensembles de liturgische vieringen opluisteren.

Jos Mertens componeerde tal van solowerken voor piano en orgel, een klarinettenkwartet, werk voor strijkerensemble (Song of Memory) en talrijke liederen (volks- en heimatliederen, stap- en liefdesliederen, enz.) waarbij hij de traditie van Emiel Hullebroeck, Jef Tinel, Renaat Veremans en Armand Preud’homme voortzette. Van zijn liederen vermelden wij: Avondliedje, Kerstwiegeliedje, Ik ken een blond Marleentje, Onthout! (1954, R. De Clercq) en Morgendeuntje (A. Rodenbach). Daarnaast schreef hij talrijke koorwerken (o.a. Nederlandse Volksmis voor koor en orgel, Boerencharleston) en bewerkingen van volksliederen (bijv. Ik zag Cecilia komen, De Boerkens smelten van Vreugd’ en Plezier, enz.).

Hij schreef zangspelen en een cantate voor koor, solisten en orkest “Kringen van Tijd” (op tekst van J. Librecht) waarin de seizoenen vergeleken worden met alle fasen van het menselijk leven.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief