Welke toekomst voor centrum GROOT-BIJGAARDEN?

C21

Welke toekomst voor centrum GROOT-BIJGAARDEN?

Groot-bijgaarden_werkgroep_bewoners
 

Op 5 mei stelt de gemeente Dilbeek de visie voor het centrum van Groot-Bijgaarden voor. Na een jaar werk met een gespecialiseerd ontwerpteam ligt er vandaag immers een uitgewerkte visie op tafel. Het ontwerpend onderzoek en de waardevolle input van de Bijgaardenaars zijn uitgemond in een totaalplan met visie op grote schaal. Bovendien wordt er een concrete heraanleg van de publieke ruimte voorgesteld. Vooraleer deze finaal goedgekeurd worden, kunnen inwoners en bezoekers van Groot- Bijgaarden deze visie leren kennen via een tentoonstelling (5 t.e.m. 14 mei) en infowandelingen (5 en 6 mei) in centrum Groot-Bijgaarden. Het academiegebouw aan het Bijgaardenplein wordt voor de gelegenheid tijdelijk opengesteld.

Ambities voor Groot-Bijgaarden

Van augsutus 2022 tot en met maart 2023 werkten de gemeente Dilbeek en het ontwerpteam aan een totaalplan voor de herinrichting van het centrum van Groot-Bijgaarden. Drie verbindende thema’s vormen de leidraad voor deze visie. Als eerste is er aandacht voor de relatie met het landschap en worden er richtlijnen aangereikt voor een groene toekomst voor Bijgaarden. Als tweede formuleert het totaalplan adviezen om naar een leefbare kern te evolueren. De heraanleg van de Brusselstraat, het gemeenteplein en de parking speelt hierin de hoofdrol. Als derde kijkt het totaalplan naar een duurzaam ruimtegebruik. Dit luik biedt een duidelijk kader om nieuwe woonontwikkelingen te doen inpassen in de dorpse identiteit van Groot-Bijgaarden.

Een traject in overleg

Deze visie voor centrum Groot-Bijgaarden steunt niet enkel op de visie van het gemeentebestuur. “We moeten uiteraard rekening houden met technische beperkingen en eisen van andere partners. Maar nog belangrijker, de Bijgaardenaars zelf hebben mee bepaald welke richting het masterplan uitgaat! Hun input speelt een centrale rol in het Masterplan,” aldus schepen van Openbare Ruimte Stijn Quaghebeur. 

In september 2022 kwam de participatiebus naar de publieke ruimte van Groot-Bijgaarden om bewoners en bezoekers te horen. In december 2022 volgde een werksessie met bewoners om het werk in opmaak te evalueren en nu in mei 2023 volgt er de publieke tentoonstelling. “De bewoners waren geëngageerd en brachten waardevolle input voor de visievorming,” vult schepen Stijn Quaghebeur aan. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief