DILBEEK start met autodelen in 2023

C21

DILBEEK start met autodelen in 2023

Holding-car-keys_2-1
 

In het najaar start Dilbeek met autodelen op maar liefst drie locaties. Hiervoor gaat Dilbeek in zee met de gekende autodeelaanbieder Cambio. Dilbeek zet duurzaamheid centraal: de deelauto’s zullen namelijk allemaal elektrisch zijn. Daarenboven zal het de parkeerdruk in sommige wijken verlagen en is het goed voor de portemonnee! En dit is nog maar een begin!

Duurzame oplossing

“We zien autodelen als een deel van de oplossing voor de parkeerproblematiek in sommige wijken én als een maatregel in de klimaatproblematiek,” zegt bevoegd schepen Stijn Quaghebeur. “De deelauto’s zijn namelijk allemaal elektrisch en de ervaring elders leert dat elke deelauto tussen de 4 en de 9 particuliere auto’s vervangt.”

Goed voor de portemonnee
De Dilbekenaar kan er ook financieel voordeel bij hebben: wie minder dan 11.000 km per jaar rijdt is wellicht goedkoper af met een deelauto dan met een eigen auto.

Daarnaast kunnen de deelauto’s een oplossing zijn voor Dilbeekse gezinnen die hun tweede wagen nauwelijks gebruiken. Het kan hen verleiden hun tweede wagen van de hand te doen – wat hen goedkoper uitkomt – en gebruik te maken van deelauto’s voor lange afstanden en uiteraard ook de fiets voor korte afstanden. 

Drie locaties
De zes deelauto’s krijgen een vaste standplaats: 

Twee voertuigen komen in Groot-Bijgaarden, 
twee gaan richting Wolsemwijk/Hof ter Smissen en 

de laatste twee voertuigen krijgen een standplaats in centrum Dilbeek. Deze laatste zullen ook gebruikt worden door de gemeentelijke diensten voor administratieve verplaatsingen die niet mogelijk zijn met fiets of openbaar vervoer, ter vervanging van de gemeentelijke poolwagens.

Stem van de burger telt

Er wordt ondertussen al verder nagedacht over locaties voor eventuele volgende deelwagens. Hiervoor heeft de gemeente een online participatief platform geopend: burgers kunnen locatiesuggesties indienen. De locaties met de meeste aanvragen worden als prioritair opgelijst, mits ze ook technisch haalbaar zijn. (https://doemee.dilbeek.be/mobiliteit)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mei 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief