Wekelijkse inzameling GFT in DILBEEK vanaf januari 2024

C21

Wekelijkse inzameling GFT in DILBEEK vanaf januari 2024

Scherm__afbeelding_2023-09-21_om_20
 

Vanaf begin volgend jaar zal GFT (Groente-, fruit- en tuinafval) wekelijks ingezameld worden in plaats van tweewekelijks. Dit is het resultaat van de evaluatie die de gemeente heeft gemaakt een halfjaar na de invoering van de GFT-inzameling. Uit de analyse van de eerste resultaten blijkt dat de hoeveelheid restafval met meer dan een vijfde is gedaald sinds de invoering van de GFT-inzameling. Met de beslissing om GFT wekelijks in te zamelen vanaf begin 2024 toont Dilbeek aan dat ze luistert naar de bekommernissen van haar inwoners.
Dilbekenaar is op de goede weg
Onze partner Intradura heeft vastgesteld dat sinds de invoering van de GFT-inzameling begin dit jaar de hoeveelheid restafval in Dilbeek met maar liefst één vijfde is gedaald![1]! De hoeveelheid PMD-afval is dan weer toegenomen met bijna 20%, wat uiteraard een goede zaak is. De ingezamelde hoeveelheid GFT bedraagt 442 ton voor de eerst zes maanden van dit jaar, wat volgens Intradura een goed cijfer is voor een startende gemeente.

“Uit bovenstaande cijfers blijkt dat de inzet van de Dilbekenaar duidelijk zijn vruchten afwerpt: dankzij het sorteren slaagt de Dilbekenaar erin om zijn hoeveelheid restafval aanzienlijk te verminderen,” zegt bevoegd schepen Luc Deleu. Dit is een goede zaak want dit cijfer moet in de toekomst nog meer naar beneden: tegen 2030 legt Vlaanderen op dat de hoeveelheid restafval per inwoner slechts 90 kg mag bedragen.
Bestuur luistert naar de burger
“Tijdens de afgelopen zomermaanden nam het aantal klachten en vragen van de burgers rond de tweewekelijkse frequentie van de GFT-inzameling toe. Het Dilbeekse bestuur was hier niet doof voor en heeft hier zéér goed naar geluisterd in haar evaluatie van het afvalbeleid,” zegt bevoegd schepen Luc Deleu. “Het bestuur heeft beslist om de frequentie van de GFT-inzameling op te trekken: vanaf 2024 zal deze wekelijks plaatsvinden in plaats van tweewekelijks. Met deze maatregel wil het bestuur het sorteren blijven stimuleren.”  
Het budget dat de gemeente in 2024 voorziet voor de huis-aan-huisinzameling bedraagt 2,1 miljoen euro. De omschakeling naar een wekelijkse GFT- inzameling heeft een impact van ruim 300.000 euro. De ingeschatte opbrengsten voor 2024 van huis-aan-huisinzameling (verkoop vuilzakken en rolcontainers) bedraagt 1,2 miljoen euro. 
Concreet

§  Concreet zal de GFT-inzameling vanaf 2024 elke maandag plaatsvinden. 

§  De frequentie van de restafvalinzameling blijft ongewijzigd: dit zal om de twee weken ingezameld worden, maar wel op vrijdag (i.p.v. maandag). 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief