DILBEEK - Het Vlaams Belang Dilbeek hekelt meertalig beleid Regina Caeli, kom maar spreken in het Frans, Engels, Spaans, Turks of Afrikaans

C21

DILBEEK - Het Vlaams Belang Dilbeek hekelt meertalig beleid Regina Caeli, kom maar spreken in het Frans, Engels, Spaans, Turks of Afrikaans

Regina_caeli-min__kopie_
Ingezonden foto
 
Vlaams Belang Dilbeek reageert verbolgen op een mail van een leerkracht van de kleuterschool van Regina Caeli, waarin anderstalige ouders worden opgeroepen om in hun eigen taal deel te nemen aan de voorleesweek. “Het Vlaams karakter van onze gemeente staat nu al onder immense druk”, klinkt het bij de Vlaams-nationale partij. "Nieuwkomers moeten zich aanpassen aan ons, niet omgekeerd". "Komt u graag voorlezen in uw moedertaal: Frans, Engels, Spaans, Turks, Afrikaans,.... (of een andere taal) kan en mag dit zeker", aldus een juf van RC. 
“Afgelopen week werden we gecontacteerd door enkele verbaasde ouders van kinderen die in de kleuterschool van Regina Caeli zitten. Ze ontvingen een bericht van een leerkracht, waarin de ouders opgeroepen werden om te komen voorlezen in de klas van hun kind tijdens de voorleesweek (18 tot 26 november, red). Het bericht werd afgesloten met de boodschap dat ouders “zeker mochten komen voorlezen in hun moedertaal”, of dit nu ‘Frans, Engels, Spaans, Turks of Afrikaans was”, vertelt Nils Van Roy, die vanaf eind november Kris Peeters zal vervangen in de Dilbeekse gemeenteraad.
 
Volgens Van Roy druist dit niet alleen in tegen het Vlaams karakter van de gemeente, maar staat het ook haaks op het reglement van Regina Caeli. Daarin staat onder meer het volgende: “Alle communicatie tussen de ouders en de school verloopt in het Nederlands. We ontvangen anderstalige ouders graag voor een gesprek, indien ze een tolk meebrengen. “
 
“Niet alle ouders voeden hun kind op in het Nederlands en niet alle kinderen starten hun schoolloopbaan met dezelfde taalvaardigheid Nederlands. Onze school voert een talenbeleid. Wij engageren ons ertoe kinderen te ondersteunen bij het leren van en het leren in het Nederlands. Van jou verwachten we dat je positief staat tegenover de onderwijstaal en tegenover de initiatieven die we als school nemen om de taalontwikkeling van onze leerlingen te ondersteunen ... We vragen ook om kinderen in de vrije tijd te stimuleren bij het leren van het Nederlands.”
 
Van Roy: “Wanneer een school inzet op het Nederlands als voertaal, zowel binnen de schoolomgeving als in de thuisomgeving, is het nog maar de vraag tot welk nut het dient om een voorleesweek te organiseren waar ouders in hun moedertaal mogen komen voorlezen? Wat is de meerwaarde voor een Vlaamse kleuter dat de ouder van een klasgenootje die in het Spaans of in het Turks komt voorlezen?”
 
Volgens de Vlaams Belanger is het onbegrijpelijk dat in een gemeente waar het Nederlands onder immense druk staat, het signaal wordt gegeven dat integratie en dus het leren van onze taal onbelangrijk is. Vlaams Belang kondigt alvast aan het dossier aanhangig te maken bij onderwijsschepen Luc Deleu (Open VLD). “We begrijpen dat het katholiek onderwijs niet onder de bevoegdheid van de gemeente valt, maar het gemeentebestuur kan wel op z’n minst om tekst en uitleg vragen bij de directie, gezien een dergelijk handelen frontaal botst met de beleidsintenties van de gemeente inzake het behoud van het Vlaams karakter van Dilbeek”, aldus nog van Roy.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief