DILBEEK startte met autodelen

C21

DILBEEK startte met autodelen

Scherm__afbeelding_2023-11-24_om_15
 

Zopas werd in de gemeente Dilbeek gestart met autodelen. Op 2 plaatsen in de gemeente komen telkens 2 auto’s van Cambio te staan. Begin ’24 komt daar Dilbeek-centrum en Itterbeek-centrum bij.
Schepen Quaghebeur: “Door een bevraging die we een tweetal jaar geleden deden wisten we dat de belangstelling in Dilbeek hoog was. Autodelen is een alternatief om de 2de gezinswagen te vervangen. Ook parkeerproblemen worden hiermee opgelost.  Een auto wordt immers door meerdere gebruikers gebruikt”.
Hermelijnlaan en Pampoelstraat
De 2 plaatsen waar vandaag gestart wordt zijn de Hermelijnlaan in Wolsem en de Pampoelstraat in Groot-Bijgaarden. De sterkte van het elektriciteitsnet blijkt niet overal toe te laten om een autodeelstation te maken, want de wagens rijden elektrisch en dan is natuurlijk ook een oplaadpaal noodzakelijk.
Een enthousiaste gebruikster wordt zeker Lore Van Bruwaene: “In Gent en in Brussel maakten wij al gebruik van autodelen en het was dan ook een ganse aanpassing voor ons gezin toen we naar Dilbeek verhuisden en hier geen beroep konden doen op dit systeem. Ik ben dan ook superblij”.
Cambio is gekozen via een openbare aanbesteding van de intercommunale Haviland. Cambio is al actief in een 80-tal steden en gemeenten. In onze streek is dat behalve Dilbeek, ook Halle, Sint-Genesius-Rode en Grimbergen. Binnenkort komen daar Asse en Ternat bij.
Shaju Hendrikx van Cambio: “Wij hebben in Vlaanderen al een 1.400 wagens rijden en 40.000 gebruikers. Een auto van Cambio vervangt gemiddeld een tiental auto’s”.
Milieuredenen, maar ook financiële
Gebruikers halen niet alleen milieuredenen aan om aan autodelen te doen, maar ook financiële. Wie geen 11.000 km rijdt per jaar is financieel beter af met een deelwagen. De 2de wagen in een gezin doet vaak minder kilometers.
De gemeente Dilbeek mikt op een 10 à 12 wagens. In Dilbeek-centrum zal ook het personeel van de gemeente gebruik maken van deze wagens.
Tot december gratis instapkost
Wie in het systeem wil instappen heeft een instapkost van 35 euro, tot eind december betaalt de gemeente Dilbeek die voor jou. De code die je moet ingeven is DILBEEKDEELT24 en dan is het kosteloos. De gebruiker betaalt per gereden kilometer. Je kan de auto vanaf zelfs 9 maand op voorhand reserveren, annuleren kan je tot 24 uur op voorhand.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2023
Piet Ronsijn
Piet Ronsijn
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief