DILBEEK zorgt voor een duurzame openbare ruimte

C21

DILBEEK zorgt voor een duurzame openbare ruimte

20231212_baron_de_vironlaan_0029
 

Het is tijd om achteruit te kijken en op te lijsten wat er in 2023 zoal  gebeurd is aan de Dilbeekse openbare ruimte. Maar bovenal is het ook tijd om vooruit te blikken en onze goede voornemens voor 2024 bekend te maken

Wegenrenovatieplan

Dilbeek heeft een wegenrenovatieplan waarmee er elk jaar opnieuw aan de slag gegaan wordt. In het wegenrenovatieplan worden de wegen opgenomen die het meest aan vernieuwing toe zijn. De renovatie moet niet steeds gebeuren tot aan de fundering. Dit kan de buurt een hele hoop hinder besparen en een en opknapbeurt kan voor vele jaren soelaas bieden.

“Als we onze wegen op tijd een opfrissingsbeurt geven, ook al lijken ze op het eerste gezicht niet aan vernieuwing toe, gaan ze veel langer mee. Dat is positief voor de portemonnee, maar zorgt er ook voor dat de bewoners geen grote hinder moeten ondergaan,”  zegt schepen Stijn Quaghebeur.

Dit jaar zijn er een hele hoop straten gerenoveerd, zoals onder andere de Brusselstraat, de wijk Achter d’Abdij, de Dreef, de Zuurweidestraat, de J. De Windestraat en de Nelemolenstraat. De Tenbroekstraat, de Vlasendaalstraat en de Gossetlaan worden na de winter voorzien van een nieuwe toplaag. 

Duurzame mobiliteit

Ook op het vlak van mobiliteit is duurzaamheid een centraal thema in dilbeek. Zo heeft Dilbeek vorige maand nog het startschot gegeven voor autodelen in Dilbeek. Alle deelauto’s zijn elektrisch. 

“Deelauto’s zijn een goede oplossing voor Dilbeekse gezinnen die hun tweede wagen nauwelijks gebruiken. Het kan hen verleiden hun tweede wagen van de hand te doen – wat hen goedkoper uitkomt – en gebruik te maken van deelauto’s als aanvulling op de fiets of het openbaar vervoer,” vult Quaghebeur aan. “Daarnaast kan het autodelen ook de parkeerdruk in een aantal wijken verlagen. Eén deelwagen vervangt immers 8 à 13 particuliere wagens in de buurt.”

Twee toekomstplannen in 2023

In 2023 zijn er ook twee toekomstplannen afgerond, één voor de Palokewijk en één voor het centrum van Groot-Bijgaarden. Een toekomstplan bevat een uitvoerige visie voor de toekomst van een wijk of centrum, waaruit dan vervolgens concrete aanlegplannen afgeleid kunnen worden.

Voor de Palokewijk kadert de toekomstvisie binnen het zogeheten “Leefbuurt project”. Momenteel wordt een gedetailleerd plan uitgetekend voor de André Waucquezlaan en haar zijstraten.

In Groot-Bijgaarden zal het centrum een hele metamorfose ondergaan. Volgens het toekomstplan wordt er meer aandacht besteed aan verkeersveiligheid, gestructureerd parkeren en meer groen. Het uitwerken van de technische plannen en de materiaalkeuze is momenteel volop aan de gang.

Schoolomgevingen

In 2023 zijn verschillende schoolomgevingen veiliger gemaakt voor jonge fietsterjes, denk maar aan Jongslag. Aan de Vlinder en Impuls (d’Arconatiestraat) zijn er plannen voor een breed fietspad in voorbereiding (zie hieronder).


Wat brengt de kerstman voor 2024?

Ook in 2024 gaat Dilbeek op hetzelfde elan voort en staat er weer heel wat op het programma!

De wegenwerken aan de Baron de Vironlaan zullen afgerond zijn tegen de zomer van 2024. De eerste fase van de werken (het stuk tussen de Sint-Alenalaan en de Berchemstraat) is succesvol afgerond.

Verder staat ook de heraanleg van de Brusselstraat in Sint-Ulriks-Kapelle op de agenda. “Hierdoor worden opnieuw twee belangrijke verbindingswegen uitgerust met veilige en degelijke fietspaden,” zegt schepen Stijn Quaghebeur. 

Ook andere wegen worden verder aangepakt, zoals de Liv. Walravenslaan, Vlaanderenlaan, Wijngaardstraat en de Wolsemwijk.

De schoolomgeving in de d’Arconatistraat zal uitgerust worden met een tweerichtingsfietspad om de schoolgaande jeugd veilig tot aan de school te brengen.

Om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren in de Kaudenaardewijk, zullen er maatregelen gefaseerd uitgevoerd worden. Parkeren wordt gestructureerd en een circulatieplan moet verademing brengen tijdens de schoolpiek. 

Er wordt een ontwerpplan opgemaakt voor de stationsomgeving van Dilbeek om de weggebruikers en toekomstige ontwikkelingen een plaats te geven.

Volgend jaar start de aanleg van de speelzone en wandelpaden in het Mullebos. Er werden al vele bomen geplant tijdens een boomplantactie met leerlingen van ’t Keperke. Hiermee wordt het waardevol, natuur- en valleinetwerk versterkt én wordt met het opwaarderen van de ontdekte walgracht een stukje erfgoed teruggebracht in dit gebied. Ook het speel- en ontmoetingsterrein aan de Bosstraat en Begijnenborre zullen aangelegd worden.

Meer info?

Voor meer informatie kunnen steeds de websites dilbeek.be en doemee.dilbeek.be geraadpleegd worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief