Vlaams Belang-Dilbeek voert protestactie tegen verstedelijkingsplannen centrum Itterbeek

C21

Vlaams Belang-Dilbeek voert protestactie tegen verstedelijkingsplannen centrum Itterbeek

1000032356__kopie_
ingezonden foto
 
Een delegatie van Vlaams Belang-Dilbeek voerde een  protestactie uit tegen de verstedelijkingsplannen in het centrum van Itterbeek. Kris Peeters: “Wij willen geen duplicaat worden van Brussel”
 
Vlaams Belang-Dilbeek voert donderdag een visuele protestactie tegen de plannen van het gemeentebestuur om het dorpscentrum van Itterbeek, deelgemeente van Dilbeek, te verdichten door middel van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). “Wij willen geen duplicaat worden van Brussel”, aldus lokaal Vlaams Belang-kopman en lijstduwer voor het Vlaams Parlement, Kris Peeters.
 
“Na de belofte in hun partijprogramma’s van 2018 tegen de verdere bouwwoede in Dilbeek en de extra bewoners in onze gemeente, realiseerde de huidige coalitie (N-VA, Open VLD) net het omgekeerde, met name een aanzienlijke woonuitbreiding en verhoogde bevolkingsdensiteit. Onder meer door een verhoging van de bouwlagen aan het station van Dilbeek en het geplande verdichtingsproject Livita in Groot-Bijgaarden wordt Dilbeek hoe langer hoe meer een duplicaat van het Brussels Gewest”, aldus lokaal kopman en lijstduwer voor het Vlaams Parlement, Kris Peeters.  
 
“Itterbeek moet een dorp blijven”
 
Daar komen nu ook de plannen bij van het gemeentebestuur om in Itterbeek-centrum de bouwlagen te verhogen. Volgens Peeters staat deze geconcentreerde woningbouw garant voor een verdere vervreemding en ontnederlandsing van de gemeente. “Dit project met hoge woondichtheid en vooral met hoogbouw heeft een nefast effect op de woonkwaliteit. Bovendien is de overgrote meerderheid van de bewoners hier faliekant tegen, ten bewijze de lopende petitie die reeds door honderden Dilbeekenaars werd ondertekend. De enige voorstanders zijn de projectontwikkelaars en het schepencollege. Te veel bewoners op te kleine percelen hebben een nefast effect op de sociale samenhang. Buren vervreemden van elkaar, het verenigingsleven kalft af en de sociale cohesie verdwijnt. Brussel is daar het levende bewijs van.”
 
De bevolkingsstijging zal naast verstedelijking ook zorgen voor mobiliteits- en capaciteitsproblemen volgens Peeters, die tevens architect is. “Dilbeek kampt vandaag al met acute capaciteitsproblemen in de kinderopvang, het onderwijs en de ouderenzorg. Een dergelijke bevolkingsstijging zal die tekorten verder doen oplopen en de situatie onbeheersbaar maken.”
 
“Overstromingsgebied”
 
“Het gewestplan, dat in 1977 werd opgesteld ter vrijwaring van de Vlaamse Groene Rand rond Brussel, wordt met dit plan bovendien met de voeten getreden”, vervolgt Dilbeeks gemeenteraadslid Nils Van Roy. "De oorspronkelijke voorschriften van twee verdiepingen en een dak worden door de plannen in het nieuw RUP met de voeten getreden. Hoogbouw tot vier niveaus met daarbovenop een technische verdieping staat diametraal tegenover de bestaande woontypologie van Itterbeek. Het rustige centrum zal volledig worden verstoord door dit megalomaan project in het hart van het dorp. Bovendien liggen de geplande werken in overstromingsgebied, waardoor ze nooit vergund zouden mogen worden,” aldus Van Roy.
 
Vlaams Belang Dilbeek schaart zich dan ook volledig achter het protest van het buurtcomité en roept op om deze mensen te steunen in hun protest en hun petitie online te tekenen. “Er moet een duidelijk signaal gegeven worden aan de bestuurders van deze gemeente dat het genoeg is geweest en dat de verstedelijking moet stoppen.”

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 06 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 05 jun 2024

archief