DILBEEK ontvangt Zuid-Afrikaanse delegatie

C21

DILBEEK ontvangt Zuid-Afrikaanse delegatie

Editiepajot_dilbeek_stellebosch_foto_jean-pierre_schoukens
De Zuid-Afrikaanse delegatie uit zusterstad Stellenbosch met het Dilbeekse gemeentebestuur. - Foto Jean-Pierre Schoukens
 

Het gemeentebestuur van Dilbeek heeft deze ochtend, maandag 9 november, de Zuid-Afrikaanse delegatie uit zusterstad Stellenbosch officieel ontvangen op het gemeentehuis. Jeugdwerker Kwini Msindini en sectorcoördinator Yeke Mosomothane van de stad Stellenbosch wisselden geschenken uit met het schepencollege van Dilbeek. Beiden volgen de hele week een intens programma om zoveel mogelijk ervaring op te doen met de jeugdwerking in België en meer specifiek met de werking in Dilbeek. De Dilbeekse ambtenaar David Robberechts begeleidt hen.

Normaliter had de Zuid-Afrikaanse delegatie groter geweest maar door een te drukke politieke agenda moesten de burgemeester van Stellenbosch Patrick Swarts en zijn gevolg afhaken. In een persoonlijke brief aan burgemeester Stefaan Platteau legde Swarts in detail zijn reden voor zijn afwezigheid uit.
 
Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Georges Devliegher verwelkomde de delegatie in het Engels en Jef Valkeniers schetste kort de ontstaansgeschiedenis van de samenwerking tussen Franschhoek en Dilbeek. Yeke Mosomothane bracht een realistisch beeld van zijn stad Stellenbosch, dat meer is dan een universiteitsstad. Hij verhulde de moeilijkheden waarmee de stad worstelt niet. Franschhoek waarmee Dilbeek is verbroederd en een deelgemeente is van Stellenbosch, worstelt eveneens nog met de erfenis van het Apartheidsregime. Een losgeslagen jeugd, veel aids-slachtoffers, ongewenste zwangerschappen, drugs… ze beroeren het beleid van Stellenbosch. Mosomothane besloot zijn toespraak over de samenwerking op poëtische wijze: “We are because of the relationship with Dilbeek’’.
 
David Robberechts werkt de komende dagen met de Zuid-Afrikaanse delegatie een intens programma rond preventie en jeugd af. In Zuid-Afrika wordt jeugdwerking immers niet ondersteund door de overheid. David liet de jeugdwerker en de sectorcoördinator al kennis maken met de speelpleinwerking en de jeugddienst van Dilbeek en trekt met hen nog door het land naar allerlei jeugdinitiatieven. Nadien spreken ze de actieplannen voor de toekomst door. Volgend jaar vertrekt vrijwilligster Katrien Van Tricht van januari tot half april naar Franschhoek voor de begeleiding van de speelpleinwerking.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief