Gemeentebestuur DILBEEK wringt zich in vreemde Colruyt-bochten

C21

Gemeentebestuur DILBEEK wringt zich in vreemde Colruyt-bochten

Editiepajot_dilbeek_colruyt__foto_re
Repro Editiepajot

Waarom aanvaardt het Dilbeekse gemeentebestuur slechts 204 handtekeningen op een totaal van 495 ingestuurde handtekeningen op de jongste petitie tegen het Colruyt-project ? De "politieke" verklaring luidt als volgt : het schepencollege wenst de buurtbewoners niet te horen op de volgende gemeenteraad, vermoedelijk om het protest af te remmen. Hiermee kiest zij deze keer het kamp van de Colruyt-lobbyisten.

Een delegatie van de winkelketen uit Halle werd overigens maandag jongstleden - al voor de tweede keer - ontvangen op het schepencollege. Weinig indieners van een bouwproject krijgen zoveel aandacht, zoveel gehoor. De buurtbewoners werden alvast niet uitgenodigd op het College.

Colruyt zat dus opnieuw aan tafel met het schepencollege : Wat werd er gezegd?
Wat is overeengekomen? Welke strategie wordt er gevolgd? Wie heeft wat beloofd? Hoe heeft Colruyt gereageerd op de felle kritiek met betrekking tot de verkeersveiligheid? Hoe liggen de kaarten?
Toont Colruyt eindelijk begrip voor de talrijke reacties en gaat het nu zoeken naar een beter alternatief?
Veel vragen, geen antwoorden ... Heeft de bevolking dan geen recht op een open en proactieve informatie in zo'n belangrijk dossier?
 
De "technische" verklaring voor de weigering van het petitievoorstel is weinig subtiel.
Bij het indienen van het voorstel zaten een deel originele petitiebladen (met 204 handtekeningen + 13 handtekeningen per mail) en een deel fotokopieën van petitiebladen (met 278 handtekeningen) die twee weken eerder al naar de gemeente werden gestuurd in het kader van het openbaar onderzoek.
Het deel met fotokopieën wordt echter niet aanmerking genomen hoewel alle originele petitiebladen zich op het gemeentehuis bevinden...
Dit is straf, heel straf en heel bedenkelijk vanwege het gemeentebestuur!
 
De gemeente toont geen respect voor bijna 500 inwoners die via de petitie een negatief advies vragen op het Colruyt-bouwproject aan de Herdebeekstraat en minstens een onafhankelijke impactstudie vragen. Het buurtcomité Bettendries en de Dorpsraad van Itterbeek en Sint-Anna-Pede vragen een onafhankelijke studie aangezien de kleine mobiliteitsstudie die bij de bouwaanvraag zit onjuist en onbetrouwbaar is gebleken. Zo komen bij voorbeeld de gehanteerde winkelcijfers niet overeen met de realiteit en is de uitgevoerde verkeerstelling niet representatief. Hoe is het toch mogelijk dat zo'n mooie grote firma als Colruyt zoveel manipulatie gebruikt om een winkel te bouwen op een plaats waarvan ze zelf op voorhand toegeven dat er verkeersproblemen zullen ontstaan. Erg ethisch of erg netjes is dit niet.
 
Het buurtcomité Bettendries vraagt zich af waarom het schepencollege en de voorzitter van de gemeenteraad zich plots weigerachtig opstellen en een petitiereglement nodeloos streng, niet correct interpreteren.
Het reglement vermeldt nergens dat fotokopieën van petitiebladen onontvankelijk zijn. Het is bedroevend vast te stellen dat het gemeentebestuur ten aanzien van een initiatief van buurtbewoners kinderachtig streng optreedt. De geest van het gemeentereglement wordt helemaal niet gevolgd, namelijk burgers de kans geven om een gemotiveerd voorstel aan te kaarten.
In de maand april werd een woordvoerder van het buurtcomité reeds een keer gehoord op de gemeenteraad. Toen mocht het wel. Toevallig op de dag dat het schepencollege de firma Colruyt opnieuw achter gesloten deuren ontmoet, worden bijna 500 handtekeningen van verontruste burgers van de tafel geveegd. Ongehoord.
 
Het buurtcomité geeft de strijd niet op, integendeel. Met de steun in de rug van 500 gezinnen zal het comité het dossier-Colruyt van dichtbij blijven opvolgen en nieuwe acties ondernemen. De gevolgen van een te groot grootwarenhuis op landelijk, sociaal en vooral verkeerstechnisch vlak zijn werkelijk te groot om de zaak los te laten. De inwoners van Itterbeek en Sint-Anna-Pede rekenen er op dat de burgemeester en de schepenen hun kiezers niet in de steek zullen laten en dat zij na het uitbrengen van een negatief advies op de bouwaanvraag ook bij de bestendige deputatie de belangen van de bewoners zullen verdedigen.
 
Het buurtcomité Bettendries zal in ieder geval niet nalaten om de bevolking op de hoogte te houden van alle stappen die het gemeentebestuur zet of niet zet in het onwelriekende Colruyt-dossier.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 nov 2009
Peter Wiels
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief