VLAAMS-BRABANT / DILBEEK - Senior als vrijwilliger tegen vereenzaming ouderen

C21

VLAAMS-BRABANT / DILBEEK - Senior als vrijwilliger tegen vereenzaming ouderen

Editiepajot_dilbeek_prov
vlnr : Hilaire DE Crem (seniorenraad Halle), Monique Swinnen (gedeputeerde), prof; Dominique Verté en Jules Claikens (voorzitter provinciale Ouderenraad). - Foto Roger Mortelmans
 

Gedeputeerde van Welzijn, Monique Swinnen, heeft de campagne “Nooit te oud om het te doen” toegelicht. Met deze campagne wordt de bijdrage die senioren leveren als vrijwilliger in organisaties, verenigingen en adviesraden, in beeld gebracht. Tevens is het ook de bedoeling om organisaties die met senioren werken te leren hoe ze nieuw bloed kunnen aantrekken en hoe ze leden van verschillende generaties elk hun plaats en rol kunnen geven.

Om vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen heeft de provincieraad een nieuw reglement goedgekeurd. Verenigingen kunnen tot 1.500 euro subsidie krijgen als ze een lokale of regionale vrijwilligersbeurs organiseren. De provincie stelt hierbij een draaiboek en campagnemateriaal ter beschikking. Tot 1 maart 2010 kan men een projectaanvraag indienen.
Tevens is de provincie ook gestart met een nieuwe opleiding “vrijwilliger-ouderenconsulent. Momenteel volgen 25 senioren deze opleiding die hen moet in staat stellen om de lokale seniorenraad te ondersteunen. Zij zijn ook de aanspreekfiguur voor ouderen met vragen.
“Op die manier”, zegt Monique Swinnen, “stimuleert de provincie Vlaams-Brabant haar senioren om actief deel te blijven nemen aan de samenleving. De senioren zijn hierover trouwens heel enthousiast.”
“Ook”, zegt de gedeputeerde”, werken er veel vrijwilligers in een “telefoonproject”. Veertien verenigingen en OCMW’s maakten dit jaar gebruik van een ander nieuw reglement dat “telefooncirkels” mogelijk maakt. Hierbij bellen vrijwilligers ouderen op en betrekken ze op die manier in de samenleving. Tot 15 februari 2010 kan hiervoor trouwens een subsidie van 2500 euro aangevraagd worden.”
Jules Claikens, voorzitter van de provinciale ouderenadviesraad vertelde de talrijke opgekomen senioren over de actieve rol van de senioren in de samenleving.
Prof. Dominique Verté van de VU Brussel schetste een beeld van de senior van vandaag. Wat is zijn rol en welke noden heeft hij. Door een enquête kreeg hij ook een antwoord op het aantal senioren die vrijwilligerswerk doen of dat zouden willen doen en op welke manier dat vrijwilligerswerk zich vertaalt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2009
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief