DILBEEK - Sinterklaas wuift gemeentesecretaris Hubert Van den Nest uit

C21

DILBEEK - Sinterklaas wuift gemeentesecretaris Hubert Van den Nest uit

Editiepajot_dilbeek_hubert_van_den_nest_foto_jean-pierre_schoukens__2_
Het gemeentebestuur, het personeel, de gemeentesecretarissen uit de regio en vele vrienden hebben vrijdagnamiddag afscheid genomen van gemeentesecretaris Hubert Van den Nest. - Foto's Jean-Pierre Schoukens
 
Editiepajot_dilbeek_hubert_van_den_nest_foto_jean-pierre_schoukens__3_
 
Editiepajot_dilbeek_hubert_van_den_nest_foto_jean-pierre_schoukens__4_
 
Editiepajot_dilbeek_hubert_van_den_nest_foto_jean-pierre_schoukens__5_
 
Editiepajot_dilbeek_hubert_van_den_nest_foto_jean-pierre_schoukens
 
Editiepajot_dilbeek_hubert_van_den_nest_foto_jean-pierre_schoukens__1_
 

Het gemeentebestuur en het personeel hebben vrijdagnamiddag afscheid genomen van gemeentesecretaris Hubert Van den Nest. Hij was 32 jaar in dienst van de gemeente, waarvan de helft als gemeentesecretaris. Sinterklaas in hoogsteigen persoon vrolijkte samen met een gelegenheidskoor van personeelsleden de zo heerlijke rustige gemeentesecretaris uit.

Er waren toespraken van burgemeester Stefaan Platteau, fractieleider van het kartel Jan Margot, van Luc De Proost, voorzitter van de vereniging van gemeentesecretarissen Pajottenland-Zennevallei en van Hubert Van den Nest zelf.

Hubert Van den Nest werd geboren in Borchtlombeek op 7 januari 1949. Na zijn humaniora (Latijn-Grieks) in het college in Denderleeuw, trok hij naar de KU Leuven waar hij eerst het licentiaatsdiploma sociologie en later het bijzonder diploma in overheidsmanagement behaalde. 
Zijn eerste werkgever werd de Randfederatie Asse in 1975. Deze federatie bestond uit openbare besturen die rond Brussel geconcipieerd waren om een aantal taken van gemeenten te doen die beter op hoger niveau werden uitgevoerd zoals brandweer, ruimtelijke ordening, huisvuilophaling, enz… Randfederaties waren ook bedoeld om een sterke gordel van smaragd rond Brussel te hebben.
De Randfederaties werden samen met fusies van gemeenten geconcipieerd maar na de fusies in 1975 afgeschaft. Hubert Van den Nest herinnert zich die periode nog levendig. ‘’Ik was nog maar pas bezig en de Randfederaties werden al afgeschaft’’. Het meeste personeel van de Randfederatie vond na de afschaffing werk bij lokale besturen. Zo ook Hubert Van den Nest. Hij vond werk bij Dilbeek, samen met Asse de enige gemeente uit de regio die toen universitairen in haar personeelskader kon opnemen.
Hubert Van den Nest belandde in Dilbeek op de cultuurdienst en werd de rechterhand van de toenmalige secretaris wijlen Yvan Berghmans. In die functie was hij verantwoordelijk voor al het gedrukte werk dat de gemeente verspreidde: infoblad, wegwijzer, toeristische folder, …. Hij werkte in die periode heel veel samen met Westrand.
Over de evolutie van de administratie van die periode tot nu kan Hubert Van den Nest boeken schrijven. Hubert Van den Nest: “De administratie van toen en nu is totaal niet vergelijkbaar. Het was een zeer kleine administratie. Vele zaken werden vroeger informeel afgehandeld. De schaalvergroting heeft een andere personeelsbenadering gevraagd’’.
 Na het overlijden van Yvan Berghmans in 1993, wordt Hubert Van den Nest waarnemend secretaris in maart 1993. Enkele maanden later volgt de definitieve benoeming. Wat in die zestien jaar veranderd is, dat is fenomenaal, zegt de gemeentesecretaris vandaag. “Door de schaalvergroting is het ook allemaal wat anoniemer geworden, wat niet belet dat je dagelijks geconfronteerd met de kommer en kwel van personeel”. De gemeentesecretaris is verantwoordelijk voor zowat 425 personeelsleden.
De vele veranderingen in Dilbeek heeft Hubert Van den Nest begeleid en/of geïnspireerd. Onder meer het proces van de informatisering heeft de afscheidnemende secretaris begeleid. Wijlen Yvan Berghmans gaf nog de aanzet. Het was geen gemakkelijke opdracht, want bij sommigen was de weerstand tegen de computer groot en voor de gemeenten en de overheid was het steeds moeilijk om informatici aan te trekken en te behouden.
Personeelskader
Het personeelskader van Dilbeek is totaal veranderd. De instroom van hoger geschoolden is sterk toegenomen. Nagenoeg alle gemeentelijke diensten worden nu geleid door A-functies (universitair geschoolden). Het personeelsverloop was vroeger minimaal. In een nabij verleden waren er toch wel periodes dat het bijzonder moeilijk was bepaalde openstaande vacatures in te vullen. Met de crisis bieden zich weer meer kandidaten aan. De specialisering van het ambtenarenkorps noemt Hubert Van den Nest een van zijn grote verwezenlijkingen. “Daarnaast is niets aangenamer dan dat medewerkers kunnen doorgroeien. Je moet ook niet specialiseren om te specialiseren, maar we moeten het wel blijven stimuleren’’. De jongste twee jaar werd ook een grondige audit gedaan. Van den Nest hoopt dat de aanbevelingen uit die audit gerealiseerd kunnen worden. Hij is ook enthousiast over de nuttige samenwerking en vriendschap die hij mocht ervaren in de Vereniging van Zennevallei en Pajottenland.
Stokpaardje
Stokpaardje was en is de zeer moeilijke huisvesting van de gemeentelijke openbare diensten. Ze zitten op elf plaatsen verspreid. Dat is niet gemakkelijk beheersbaar. Daarom heeft de secretaris sterk aangedrongen op de restauratie van de Kasteelhoeve. Daar zit binnen enkele jaren een groot deel van de administratie weer bij elkaar. En nu ook het gemeentehuis in de steigers staat, zijn er goede perspectieven.
 De functie van gemeentesecretaris noemt Hubert Van den Nest niet altijd gemakkelijk. “Je hoort bij administratie maar tegelijkertijd zit je ook in het schepencollege en die twee goed laten samenspelen is niet altijd eenvoudig omdat er tegengestelde verwachtingen zijn”.
 Een moeilijke periode brak vier jaar geleden aan met de invoering van het nieuwe gemeentedecreet dat voor een kleine aardverschuiving in het gemeentelijke landschap heeft gezorgd. “Dat nieuwe decreet heeft de secretarisfunctie grondig hertekend in die zin dat hij nu duidelijk een aantal verantwoordelijkheden in personeelsbeheer en betalingen heeft die vroeger in de lucht hingen. Maar in het algemeen heeft dat decreet ook de responsabilisering van de ambtenaren geponeerd’’.
Verder verheugt hij er zich over dat Dilbeek recent voor zijn personeelsleden een voordelige rechtspositieregeling invoerde.
Wat na 1 december? “Nadenken over wat ik op die veelgestelde vraag had moeten antwoorden. Ik heb geen grote uitgetekende plannen, maar ik ga mij zeker niet vervelen’’, lacht de gemeentesecretaris.
 Meer reizen staat met stip in de agenda, zeker naar Munchen waar de kleindochter woont. Lezen is ook een favoriete hobby van de afscheidnemende secretaris. Hij verslindt boeken. Zijn favoriete auteurs zijn Ian McEwan en Philip Roth.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief