DILBEEK – Sprokkels uit het schepencollege

C21

DILBEEK – Sprokkels uit het schepencollege

Editiepajot_gemeentehuis_dilbeek
Foto JPS

Tweejaarlijks preventief borstkankeronderzoek in Dilbeek

Het tweejaarlijks preventief borstkankeronderzoek in Dilbeek start in Dilbeek eind januari 2010 en loopt tot juni 2010. Het is de bedoeling van de Vlaamse overheid dat alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar er een gewoonte van maken om tweejaarlijks een gratis screeningsmammografie te laten nemen. De  5.000 vrouwen uit de doelgroep in Dilbeek ontvangen een persoonlijke uitnodigingsbrief van het screeningscentrum UZ Brussel.
 
De werkgroep Gezondheidspromotie besliste om bijkomende acties te organiseren die de doelgroepvrouwen moeten aanzetten tot deelname:
- Affiches en folders verspreiden in de openbare gebouwen, mutualiteiten, huisartsen,…
- Tekst infoblad/website februari 2010 waarin het doel en het verloop van de campagne staat beschreven
- Ophangen van 2 spandoeken in Dilbeek in de Verheydenstraat & Brusselstraat) 
- Brief vanuit het gemeentebestuur naar de verenigingen om via deze weg ook het thema bespreekbaar te stellen.
 
Het bereiken van laaggeletterden en allochtonen blijft een probleem. Hiervoor zoekt de werkgroep Gezondheidspromotie samenwerking met het OCMW, Welzijnsschakels, Huis van het Nederlands,… om deze doelgroepvrouwen ook te bereiken.
 
Het bevolkingsonderzoek wordt sinds 15 juni 2001 georganiseerd door de Vlaamse overheid i.s.m. het regionaal screeningscentrum van het UZ Brussel, de plaatselijke erkende radiologen (Radiologisch centrum Dr. Cottenie – De Smedt), de huisartsen en het Logo. De Vlaamse overheid financiert het bevolkingsonderzoek volledig.
 
Displays voor toerisme
 
In het kader van de uitbouw van het toeristisch onthaal en de promotie van het Dilbeeks toerisme, is het nodig, voor de bezoekende toerist en het grote publiek, infopunten/stands te organiseren in locaties die bereikbaar zijn buiten de diensturen en waar veel volk langskomt. Dilbeeks Erfgoed vzw werkte een voorstel uit. Eerste stap is het plaatsen van displays op een aantal locaties voor de gratis beschikbare toeristische informatie, eigen folders en documentatie en de door andere instanties gratis verspreide toeristische documentatie, o.a. door toerisme Vlaams-Brabant. Dilbeeks Erfgoed stelt voor de kosten 50/50 te delen.
 
 
Inschrijvingsprocedure voor speelplein online
 
Na de evaluatie van de zomervakantie werd aan de Jeugddienst gevraagd om een voorstel uit te werken voor de steeds terugkerende knelpunten van het speelplein (o.a. het taalprobleem, ouders die zich niet aan het reglement houden,…).
 
De jeugddienst werkt aan een grote aanpassing van het speelpleinreglement. De jeugddienst wil graag ook een nieuw inschrijvingsprogramma aankopen zodat de mensen online hun kinderen kunnen inschrijven. Dit heeft als voordeel dat er een inschrijvingsstop kan ingevoerd worden en maakt een betere inschatting mogelijk van het aantal animatoren, de nodige ruimte en materiaal. De jeugddienst wil alle speelpleinveranderingen graag in één keer uitvoeren, zodat de Dilbeekse bevolking goed geïnformeerd kan worden.
 
De jeugddienst onderzoekt, in samenwerking met de informatica- en financiële dienst, welke inschrijvingsprogramma’s in aanmerking kunnen komen. 
 
Het nieuwe reglement en nieuwe inschrijvingsprogramma zouden ten laatste tegen de zomervakantie 2010 in gebruik moeten zijn. De jeugddienst zal het nieuwe reglement en inschrijvingsprocedure dan via alle mogelijke kanalen meedelen aan de Dilbeekse bevolking.
 
Ontwerpstudie knelpunten rioleringsnetwerk Bijgaarden
 
TMVW gaat akkoord op voorstel van de gemeente twee bijkomende knelpunten op te nemen in de rioolinventarisatie van Dilbeek die met voorrang moeten opgelost worden.
 
Het gaat over het gedeelte van de Brusselstraat tussen de rotonde met R. Dansaertlaan –P. Bayensstraat en de grens Sint-Agatha-Berchem in Groot-Bijgaarden. Bij een camera-inspectie werd vastgesteld dat de riolering van dit gedeelte zich in zeer slechte toestand bevindt en dringend moet vervangen worden.
 
Een tweede bijkomende knelpunt betreft de afwatering van het industriepark Groot-Bijgaarden + deel centrum Groot-Bijgaarden naar de moerriool Molenbeek-Pontbeek langsheen de verkeerswisselaar door de eigendom van NV Hocké. Ook deze riolering verkeert in slechte toestand.
Eerder gaf de TMVW al aan het studiebureau Grontmij in Groot-Bijgaarden de opdracht de wateroverlastproblematiek van de P. Benoitstraat-Zwanenhof-Brusselstraat prioritair aan te pakken.
 
Stationsparking wordt geasfalteerd
 
De stationsparking in Sint-Martens-Bodegem verkeert in slechte toestand. De dienst Openbare Werken vult regelmatig de putten op, maar binnenkort wordt de parking geasfalteerd. De dienst Openbare Werken heeft in overleg met de dienst Ruimtelijke Ordening het stedenbouwkundig bouwvergunningsdossier ingediend voor het asfalteren van de parking. De uitvoering is gepland voor volgend jaar.
 
Nultoleranatie voor vandalisme Loveldwijk
 
Burgemeester Stefaan Platteau heeft de politie de opdracht gegeven de nultolerantie in te voeren voor het vandalisme in de Loveldwijk in Schepdaal en de Zuurweide in Dilbeek.
In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 november waren één of meerdere personen met een verfspuitbus actief in de Loveldwijk in Schepdaal. Het bushokje in de Akkerstraat werd roze gespoten, evenals het ernaast staand vuilnisbakje en de garagepoort er tegenover. Ook bomen, een elektriciteitskast en een zijgevel in de Loveldstraat en het asfalt kregen het fraaie opschrift NLF (Nique les Flamands, vrij en vriendelijk vertaald: de pot op met de Vlamingen). De dienst Openbare Werken haalt de graffiti weg. De politie is een onderzoek begonnen naar de daders.
 
 
Kermis in Bodegem
 
Op vraag van een lid van het kermiscomité van Sint-Martens-Bodegem over de mogelijkheden om de avondmarkt en de kermis nieuw leven in te blazen en de eventuele steun de gemeente, komt er een gesprek met de schepen van Middenstand en een werkgroep.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief