HALLE en SINT-PIETERS-LEEUW helpen Haïti

C21

HALLE en SINT-PIETERS-LEEUW helpen Haïti

Editiepajot_halle_geld_plaatsen_foto_merckx
Foto's Merckx
 
Editiepajot_halle_geld_foto_merckx
 
Editiepajot_halle_vliegers_foto_merckx
 

Zaterdagmorgen wordt er een munttapijt gelegd op de Grote Markt
LEEUW stort 5.000 euro.

Iedereen heeft de vreselijke beelden van Haïti intussen gezien.
Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving van vorige week loopt in de 10.000en, 100.000en zijn dakloos. Drinkbaar water en sanitair, voedsel, dringende medische hulp, onderdak… Zowat alles ontbreekt.
Ook Halle wil zijn steentje bijdragen. Schoolkinderen en ook volwassenen gaan munttapijten leggen.
 
Zowel de stedelijke basisschool De Klim-Op (Lembeek) als de stedelijke basisschool Beukenbos (Buizingen) legden een munttapijt op de speelplaats van de school. Zij lieten ook zelf geknutselde vliegers op.
 
Initiatiefneemster is lerares godsdienst Maria Rowe.
“Als lerares katholieke godsdienst kon ik de situatie in Haïti niet zomaar laten voorbijgaan als een fait-divers. Ik overlegde tijdens het weekend met de collega’s van de andere levensbeschouwelijke vakken en stelde hen voor om vliegers te knutselen met de kinderen en muntstukjes in te zamelen om een munttapijt te leggen”, zegt Maria Rowe.
 
Waarom die vliegers?
Kinderen in Haïti maken hun speelgoed vaak zelf, ook vliegers. Ze knutselen die in elkaar met allerlei afvalmateriaal dat ze vinden. 
 
Maria Rowe: “Opvallend was dat enkele kinderen van vreemde origine in de klas vertelden dat zij in hun land ook zo’n soort vliegers maakten. Vele kinderen waren deze week zo fier dat ze zelf een vlieger gemaakt hadden. Daarnaast wilden we toch ook wat geld inzamelen voor de getroffen kinderen in Haïti. Een munttapijt is iets heel laagdrempelig: kinderen kunnen 1 eurocent geven of een veelvoud ervan. Iedereen kon dus meedoen! Enkele kinderen vertelden dat ze woensdagnamiddag wafeltjes gingen bakken en die in de buurt gingen verkopen om zo nog wat meer geld in te zamelen, anderen zijn al goed bezig de broekzakken van papa leeg te halen. Met het geld legden we de kaart van Haïti om zo duidelijk te maken dat we symbolisch Haïti terug willen helpen mee opbouwen”.
 
Maria Rowe hoopt met deze actie 1.000euro in te zamelen.  
 
STROS
De Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Halle (STROS), alle organisaties voor ontwikkelingssamenwerking van Halle, verschillende andere Halse verenigingen en individuele vrijwilligers namen een initiatief tot een solidariteitsactie. De actie krijgt de steun van de Stad Halle.
 
Op zaterdag 23 januari in de voormiddag vragen zij de bezoekers van de markt in het centrum van Halle om met muntstukken een grote kaart van Haïti te bedekken. Dit wordt ook opgeluisterd door live muziek, waarvoor ze de medewerking krijgen van verschillende Halse muzikanten.
 
Tegelijk wordt opgeroepen om ook een gift te storten aan 1212 Haïti Lavi.
 
SINT-PIETERS-LEEUW
Het college van burgemeester en schepenen van Sint-Pieters-Leeuw besliste in haar zitting van 18 januari 2010, 5.000 (vijfduizend) euro te storten op de rekening van het Rode Kruis, en dit ten voordele van de getroffen bevolking van Haïti. Een paar jaar geleden stortte Sint-Pieters-Leeuw eveneens 5.000 euro ten voordele van de slachtoffers van de Tsunami.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jan 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief