Leuvens orkest speelde voor jarige vzw Servais

C21

Leuvens orkest speelde voor jarige vzw Servais

Scherm__afbeelding_2023-11-30_om_20
 
Scherm__afbeelding_2023-11-30_om_20
 
Zestig jonge musici van het Universitair Symfonisch Orkest van de KU Leuven bezorgden op 26 november vierhonderd muziekliefhebbers een onvergetelijke avond in cc ’t Vondel. Onder leiding van Edmond Saveniers zetten ze het dertigste ‘Servaisconcert’ in met de ouverture ‘Fidelio’ van Beethoven. Het moment waarnaar iedereen had uitgekeken, was de uitvoering van de fantaisie op Schuberts Sehnsuchtswalzer van de Halse cellist Servais. Benjamin Glorieux schitterde als solist. Het tweede deel was volledig gewijd aan de magistrale vijfde symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. 
 
Precies 157 jaar geleden overleed Servais in zijn geboortestad Halle, na een rijkgevulde carrière als rondreizend cellovirtuoos, componist en docent. Twee achterachterkleindochters van Servais woonden het huldeconcert voor hun betovergrootvader bij.  
 
Het concert was extra feestelijk, want de vzw Servais vierde precies die dag ook haar 20-jarig bestaan. Sinds 2003 werkte de vereniging in Halle mee aan zo’n 300 activiteiten om Servais’ leven en werk be-kender te maken. Maar de vzw Servais was ook actief bezig met de promotie van Servais in een vijftigtal andere Belgische steden en in 21 andere landen op alle continenten, goed voor nog eens 350 activitei-ten. Servais is immers nog over de hele wereld bekend omwille van zijn grote verdiensten voor de cello en zijn knappe composities, die nog steeds gespeeld worden. De vzw Servais zorgde ook al voor een hele reeks publicaties en uitgaven van partituren en cd’s, en voor een enorme uitbreiding van de Servaiscol-lectie van den AST.
Peter François kreeg een medaille van verdienste vanwege de Provincie Vlaams-Brabant voor 20 jaar vrijwillige inzet als voorzitter van de vzw Servais. Zijn vader Guido François kreeg eveneens een medaille omdat hij al 20 jaar secretaris is van de vzw.
 
Het volgende Servaisconcert vindt plaats op 11 april 2024 in de Raadzaal van het nieuwe stadhuis. Dan geven het Tansman cellokwartet en Ann Van Hecke de aftrap voor de vijfde cellovierdaagse. Tickets zijn verkrijgbaar via cc ’t Vondel. Meer info: www.servais-vzw.org.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys - Raymond Decoster | 19 feb 2024

archief