Dikke Bertha levert Halle tot 200.000 euro winst op, maar geen blijvend effect op verkeersveiligheid

C21

Dikke Bertha levert Halle tot 200.000 euro winst op, maar geen blijvend effect op verkeersveiligheid

Scherm__afbeelding_2024-03-30_om_14
 
Gemeenteraadsleden Sven Pletincx en Benjamin Swalens (N-VA) berekenden dat de mobiele flitscamera, door Hallenaren spottend Dikke Bertha genoemd, tussen april 2023 en maart 2024 zeker 480.000 euro aan snelheidsboetes heeft opgeleverd. "Ondanks een jaarlijkse huur van circa 280.000 euro voor de camera, blijft er een aanzienlijke winst van 200.000 euro over voor de stadsfinanciën", aldus Pletincx.
 
Pletincx en Swalens bekritiseren de huur en het gebruik van de superflitspaal. De N-VA heeft hiertegen steeds geprotesteerd. “Gaat dit nog over verkeersveiligheid of over financiële inkomsten?”, vraagt Pletincx zich af. “Eerder onderzoek wees uit dat de snelheid enkel lager ligt tijdens de controleweek. Is de flitspaal verdwenen, dan gaat de snelheid terug omhoog. Er is geen blijvend effect op de verkeersveiligheid. De financiële belangen lijken voorrang te krijgen boven de verkeersveiligheid”, vindt Pletincx.
 
Trajectcontroles hebben wél blijvend effect
Als alternatief pleit de N-VA voor trajectcontrole. Dat garandeert een meer effectieve en duurzame handhaving van lagere snelheden. Ze wijzen op het succes van trajectcontroles in buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw als bewijs van hun effectiviteit.
“Bij deze vorm van controle wordt niet alleen de snelheid gecontroleerd over een langere afstand maar is het effect ook blijvend. Dat bewijzen de cijfers uit buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw” zegt Swalens. “Bijna niemand rijdt nog te snel langs de trajectcontroles in Sint-Pieters-Leeuw. De boete-inkomsten zijn er zo goed als nul en de verkeersveiligheid is blijvend verhoogd. In Halle is dat net andersom”, besluit Swalens.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024
Devogeleer Emile | 13 apr 2024

archief