Fietstaxi en duofiets WZC Sint-Augustinus ingehuldigd met Bekende Vlamingen

C21

Fietstaxi en duofiets WZC Sint-Augustinus ingehuldigd met Bekende Vlamingen

Duofiets_rit_isaac
 

 Waar vroeger mensen veel bewogen om in hun primaire levensbehoeften te voorzien, nodigt de huidige samenleving uit lang stil te zitten : voor de televisie, in de auto en achter de computer. Volgens studies zitten Vlaamse ouderen zo'n 9,5 uren/dag stil. Lang stilzitten heeft echter negatieve gevolgen. WZC Sint-Augustinus wil bijdragen tot gezond en actief ouder worden. Bewegen heeft fysieke voordelen zoals beter slapen, minder risico op o.a. hart- en vaatziekten en minder vallen dankzij sterkere spieren. Beweging is tevens belangrijk om je mentaal goed te voelen. WZC Sint-Augustinus voorziet daarom beweegactiviteiten met onze kinesisten en beweegcoach, we voorzien groepsgym en -yoga, we voorzien petanque op eigen terrein en testten enkele keren een duofiets uit. We hadden telkens positieve ervaringen met de duofiets. Medewerkers en naasten gingen met de bewoners fietsen en combineerden dit met natuurbeleving, cultuur en het ophalen van herinneringen. Zo reden ze naar het park, naar muurschilderingen, naar de voormalige woonst van de bewoner, . Recent investeerde WZC Sint-Augustinus daarom in 2 elektrische fietsen. Enerzijds hebben we de fietstaxi voor bewoners met een grote gezondheidsbeperking. Zij zitten achterin en moeten niet meetrappen. Anderzijds is er de duofiets waarbij de bestuurder en bijrijder naast elkaar zitten. De bijrijder kan meetrappen. We hebben beide fietsen kunnen aankopen dankzij sponsoring en inzamelacties. We danken van harte de sponsors die hier vandaag aanwezig zijn (Cera, Sodexo, Congregatie Zwartzusters Augustinessen) en ook iedereen die bijdroeg tot de acties

WZC Sint-Augustinus is vereerd 3 topsporters in ons midden te hebben om de duofiets in te huldigen met een ritje : Isaac Kimeli (atletiek), Eugène Allonsius (atletiek) en Siebe Roesems (wielrennen).
Isaac Kimeli is een Belgische atleet met Keniaanse origine. Isaac groeide op in Kenia en woonde bij zijn grootouders. Op zijn 15e verhuisde hij naar België. Isaac ging naar school in het Don Bosco Instituut te Halle en heeft nog als student stage gelopen op afdeling De Vesten bij ons in het woonzorgcentrum. Het was de turnleerkracht van het Don Bosco Instituut die opmerkte dat Isaac wel talent had voor het lopen. Ze stelde hem voor om zich in te schrijven in een atletiekclub. Isaac sloot zich aan bij Olympic Essenbeek Halle. Al snel werd duidelijk dat dit een goede keuze was. In 2016 kende Isaac een doorbraak. Hij werd toen Europees kampioen in het veldlopen bij de beloften. Ondertussen heeft hij al heel wat nationale en internationale titels op zijn naam staan.
Volgende week neemt Isaac deel aan het Europees kampioenschap atletiek in Rome, waar hij zal deelnemen aan de 10 000m. Isaac heeft grote ambities. Hij heeft al een zilveren en een bronzen medaille in de wacht kunnen slepen. Er ontbreekt nog één kleur in zijn medaillekast: een gouden medaille! In augustus zal Isaac ook deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Isaac droomt ervan om een top 8 plaats te behalen.
 
Eugène Allonsius is een voormalig Belgisch atleet. Wat vele mensen misschien niet weten is dat Eugène in Nederland (Westdorpe) geboren is. Zoals veel jongeren startte Eugène zijn sportcarrière als voetballer. Op zijn 17e besloot hij om atletiek te gaan doen. Hij koos toen meteen voor de langere afstanden en met succes, want zijn allereerste wedstrijd bij de scholieren won hij. In 1957 mocht Eugène zijn eerste Belgische titel op zijn naam schrijven op de 5000m bij de seniors. Een jaar later maakte hij als 20-jarige zijn debuut op internationaal niveau. Hij mocht voor het eerst deelnemen aan het  Europees kampioenschap in Zweden. In 1960 en 1964 nam Eugène deel aan de Olympische Spelen in Rome en Tokio.  Eugène werkte bij de rijkswacht en in 1966 richtte hij zijn sportwinkel, genaamd 'Olympia Sport' nu Allonsius in de Basiliekstraat te Halle op. Later werd Eugène ook trainer en voorzitter bij Olympic Essenbeek Halle. Tot vorig jaar was Eugène nog aan het werk in de sportwinkel.
 
Siebe Roesems groeide op met het wielrennen door zijn vader die profrenner was. Toch koos hij aanvankelijk niet voor het wielrennen, maar speelde hij eerst voetbal bij FC Pepingen. Tijdens een fietstochtje met zijn vader werd Siebe aangereden door een tractor. Het was een spijtig ongeval, maar dit was wel het moment waarop Siebe besefte dat hij wielrenner wilde worden. De revalidatie heeft Siebe karakter en doorzettingsvermogen gegeven en hem gebracht tot de persoon die hij vandaag is. Siebe traint tussen zijn wedstrijden door dagelijks in Halle en omgeving (heuvelachtig Wallonië, Geraardsbergen en het Pajottenland). Siebe studeert Sportmanagement aan de Hogeschool in Antwerpen. Een studie die hij perfect als profwielrenner kan combineren. Vorig jaar tekende Siebe een profcontract bij Alpecin-Deceuninck, dezelfde ploeg waar Jasper Philipsen en Mathieu Van der Poel rijden. Momenteel rijdt Siebe nog mee met de beloften, maar het is zijn grote droom om samen te kunnen rijden met de wereldtoppers.
 
De duofiets van WZC Sint-Augustinus werd bij een hapje, drankje en live muziek ingehuldigd. Twee bewoners konden een ritje maken met Isaac en met Siebe.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief